Intraspecifikus facilitáció a tápnövényminőség feljavítása útján? Megfigyelések a szeneszcencia indukáló karcsú nádibodobács Ischnodemus sabuleti aggregációiról és populációbiológiájáról - Gidó, Zsolt; Lehoczky, Éva (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Megfigyeltük a közönséges karcsúbodobács (Ischnodemus sabuleti) aggregációképzését és szeneszcencia-kiváltó hatását a tápnövényen (Glyceria spp.) néhány nagy sűrűségű magyarországi populációjában. Megfogalmazzuk és részletesen tárgyaljuk a tápnövényminőségfeljavítása révén megvalósuló intraspecifikus facilitáció hipotézisét. Feltételezzük, hogy a szárazságstressznek kitett tápnövény növeli az I. sabuleti életképességét és elősegíti a helyi gradációkat. Felvetjük, hogy szemben a friss hajtásokra specializálódott növényevőkkel, a magas aszálystressznek kitett tápnövények előnyösebbek a szeneszcencia-kedvelő növényevők számára.
Keywords: Ischnodemus sabuleti; Heteroptera; Blissidae; Glyceria maxima; intraspecifikus facilitáció; aggregáció