A klímaváltozás hatása Szudán vízkészletére - Hanaa Tharwat, Mohamed Ibrahim; Modiba, Maimela Maxwell; Simon, Barbara (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Szudán vízforrásai sokfélék lehetnek, mint pl. folyók, esővíz, felszíni víz és talajvíz, attól függően, hogy a Szudáni-síkság hol választja el a folyókat, völgyeket és patakokat. Szudán számos vízzel kapcsolatos kihívással néz szembe, mint például a nem megfelelő higiénia, a biztonságos ivóvíz hiánya, a szennyezés és a vízhiány. Az ország vízellátását veszélyezteti a gyors népességnövekedés, az urbanizáció, a változó fogyasztási szokások, valamint a mezőgazdaság, az ipar és az energiaágazat versengő igényei. Ezenkívül a közelgő környezeti változások, beleértve a globális felmelegedést és a megnövekedett üvegházhatású gázok kibocsátását, várhatóan jelentős társadalmi, környezeti és éghajlati hatással lesznek világszerte, különösen a vízforrásokra. Az éghajlatváltozásnak Szudán vízkészleteire gyakorolt hatásai aggodalomra adnak okot, mivel egyes régiókban már megkezdődött az aszály. Ezért elengedhetetlen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése és a tiszta energiaforrások alkalmazása, miközben sürgős és hosszú távú intézkedéseket kell hozni a víz megőrzése és az éghajlatváltozás kockázatainak mérséklése érdekében. Ez az áttekintés kiemeli az éghajlatváltozással és annak a szudáni vízkészletekre gyakorolt hatásaival kapcsolatos problémákat, különös tekintettel arra, hogy a változó csapadékeloszlás hogyan befolyásolják a mezőgazdaságot, amely az éghajlatváltozás legkritikusabb közvetett hatása a vízellátásra.
Keywords: klímaváltozás; vízkészlet; Sudan