A fenntartható ellátási láncok rövidítése Magyarországon és Európában - Szabó, Zoltán Tamás; Chuluunbaatar, Erdenebayar; Alpek, B. Levente (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
A tanulmány a COVID-19 járvány nyomán fellépő ellátási zavarok, valamint az orosz-ukrán háború következtében jelentkező elsősorban energiabiztonsági kihívások hatását vizsgálja a fenntarthatósági szempontok átértkélődése, valamint az európai zöld átmenet, különösen a megújuló energiaforrások potenciális startégiai jelentősége szempontjából. A hosszú ellátási láncok az ellátásbiztonság és a fenntarthatóság szempontjából indokolt rövidítése, valamint a fenntarthatósági szempontok gazdasági érvényesítése egyre jelentősebb figyelmet kap a szakmai diskurzusban és számos vitát generál. A polémia mögött húzódó egyik fő feszültséget a rövid távú gazdasági érdekek és a hosszú távú fenntarthatósági, valamint a környezeti szempontok közötti ellentétek jelentik. Ezen érdekek ugyanis gyakran szemben állnak egymással, amelynek hátterében az ellátási láncok rövidítése körüli szakmai vita releváns betekintést nyújt. A COVID-19 nyomán fellépő ellátási zavarok azonban az ellátásbiztonság felértékelődését kiváltva az ellátási stratégiájuk újragondolására késztettek számos gazdasági szereplőt. Az ellátásbiztonság növekvő jelentősége megjelenik felmérésekben, szakértői elemzésekben és gazdaságstratégiai dokumentumokban is. Az orosz-ukrán háború okozta energetikai kihívások pedig az uniós energiastratégia reformjára ösztönözték a gazdaságpolitikai döntéshozókat. Az energiabiztonsággal kapcsolatban megtapasztalt kockázatok ugyanis megmutatták a külső fosszilis forrásból származó energiahordozóktól való függésből származó kockázatokat. A cikk a szakmai vita és releváns szakértői elemzések, uniós stratégiai dokumentumok szakirodalmi elemzésével és az uniós energiafüggőség főbb mutatószámainak segítségével arra a kérdésre keresi a választ, hogy a rövid távú gazdasági és a hosszabb távú fenntarthatósági érdekek miképpen egyeztethetőek össze a COVID-19 és az orosz-ukrán háború során fellépő ellátási zavarok tapasztalatainak a tükrében. Az uniós energiapolitika átszervezése bizonyítja, hogy szükség esetén lehetséges akár gyorsan nagy átalakításokat is megvalósítani komplex rendszerekben. Ezen események tapasztalatai a szakmai diskurzus felélénkülésén túl az európai zöld átmenetnek is lendületet adhatnak, ugyanis a saját megújuló erőforrásokra építő, zöld Európa rugalmasan alkalmazkodóképes lehet a jövő kihívásaival szemben. Ez pedig összhangban van mind a gazdasági, mind a környezetvédelmi célokkal. A kutatás arra a fő következtetésre jut, hogy az EU megújuló energiaforrásokra történő sikeres átállása a környezetvédelmi célok elérése mellett az energiafüggőség mérséklésén keresztül hozzájárulhat a külső kockázatok csökkentéséhez, valamint saját energiaforrásokkal nyújtott energiabiztonság hozzájárul a reálgazdaság növekedéséhez, ezzel együtt az EU geopolitikai helyzetének erősödéséhez.
Keywords: Magyarország; Európai Unió; ellátási láncok; COVID-19; fenntarthatóság