Energiahatékonyság igazolása lakóépület fűtési rendszer szabályozási módjának a függvényében, MATLAB SIMULINK környezetben modellezve - Páger, Szabolcs; Géczi, Gábor; Földi, László (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
A lakóépületek fűtési rendszerének hatékony szabályozása kiemelkedő jelentőséggel bír az energiahatékonyság a kényelem és a károsanyag kibocsátás szempontjából. A matematikai modellezés és szimuláció használata lehetővé teszi különböző fűtésszabályozási módok vizsgálatát és optimalizálását. A tanulmány során matematikai modelleket fejlesztettünk ki a lakóépületek fűtési rendszerének különböző szabályozási módjainak leírására. A leggyakrabban alkalmazott szabályozások az állandó alapjelű-, a változó alapjelű-, valamint az időjáráskövető és a PID szabályozások. Ezek közül az állandó alapjelű On/Off termosztátos szabályozást és a változó alapjelű (normál és csökkentett hőmérséklet időprogram szerint) hasonlítottuk össze. A modellek alapján elemeztük ennek a két különböző szabályozási módnak hatékonyságát és energiamegtakarítási potenciálját. A szimulációkat meteorológiai mérési adatok alapján végeztük el. Az eredmények azt mutatták, hogy a változó alapjel szerinti szabályozás 8,4% energiamegtakarítást eredményezhet, minimális vagy teljesen elhanyagolható komfortcsökkenés mellett, biztosítva ezáltal az alacsonyabb károsanyag kibocsátást. Megállapítható, hogy a matematikai modellezés és szimuláció segítségével lehetőség nyílik a lakóépületek fűtési rendszerének szabályozási módjainak részletes vizsgálatára, valamint összehasonlítására. Az eredmények alapján a tervezők és mérnökök hatékonyabb, környezettudatosabb és fenntarthatóbb fűtési megoldásokat fejleszthetnek ki lakóépületekhez.
Keywords: szimuláció; fűtésszabályozás; energia megtakarítás; optimalizálás