Az édesvízhiány története: Namíbia vízkészletei - Coetzee, Marina E. (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Ez a cikk bemutatja Namíbia, egy dél-afrikai száraz ország különféle vízkészleteit. Alacsony és rendkívül változó éves csapadék és magas párolgási arány mellett a felszíni víz szűkös. Állandó folyók csak a déli és az északi határ mentén találhatók. Az efemer folyók rövid ideig folynak zivatarok után, és kevesen érik el az óceánt. Sok múlékony folyó süllyed a kavicsos és homokos folyómedrekbe, ahol táplálja a hordalékvíztartó rétegeket. A terület mintegy 80%-án a talajvíz az egyetlen vízforrás. Gátakat építettek az átmeneti folyókban, hogy mesterséges tavakat hozzanak létre, amelyek fontos szerepet játszanak a városi területek vízellátásában, az öntözési rendszerekben és a bányákban. A rendkívüli szárazság ellenére Namíbiában számos vizes élőhely található, köztük öt Ramsari terület.
Keywords: Namíbia; vízkészlet; édesvízhiány; gátak; talajvíz