Növénykondícionálók élettani hatásának vizsgálata őszi búza nagyparcellás kísérletben - Tury, Rita; Tóth, Szilárd Zsolt; Lehoczky, Éva; Láposi, Réka (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Vizsgálatunk célja az volt, hogy teszteljük két különböző növénykondícionáló készítmény hatását mezoparcellás kísérletben az őszi búza (Babona) egyes morfológiai paramétereire, termésátlagára és termésminőségére, in vivo terepi mérési módszerekkel a kalászolás kezdetén egyes élettani paramétereire, melyek szoros kapcsolatban vannak a termés mennyiségével és minőségével. Kalászolás kezdetén mértük a levelek relatív klorofill-tartalmát (SPAD-érték), illetve hordozható spektroradiometerrel mértük a levelek reflektanciáját, melyekből olyan a spektrális vegetációs indexek állíthatók elő, melyek segítségével értékelhető a kezelések hatása a levelek klorofill, karotinoid, antocián és víztartalmára, következtethetünk belőle a fotokémiai hatékonyságra és a stresszérzékenységre. Az eredményeket a vegetációs időszakra jellemző kedvezőtlen csapadékeloszlás nagymértékben befolyásolta. A tavaszi csapadékhiány jelentősen visszavetette az állomány fejlődését (a termésátlag az országos és a megyei szint alatt maradt), hatása érzékelhető volt a minőségi paraméterekben is (alacsony nyersfehérje és sikértartalom), de az 1. kezelés pozitív hatása kimutatható volt: nagyobb termésátlagot, jobb minőséget, nagyobb növénymagasságot és kalászhosszt mértünk a kontrollhoz képest. A kalászolás kezdetén egyes spektrális vegetációs indexek a szárazság ellenére is jelezték az 1. kezelés pozitív hatását: magasabb volt a levelek klorofill tartalma, illetve fotokémiai aktivitása, a kontroll esetében pedig a stresszérzékenység és a védő pigmentek mennyisége volt magasabb.