Hulladékkezelés vizsgálata katonai táborokban - Patonai, Zoltán; Géczi, Gábor (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
Tanulmányunkban felmértük a katonai táborok üzemeltetésekor és logisztikai kiszolgálásakor bekerülő fenntartási anyagokat, annak érdekében, hogy meghatározható legyen a létesítmény környezetterhelési mutatója és szabályozható a tábor hulladékgazdálkodási tevékenysége.A vizsgálat során tanulmányoztuk a települési hulladékok jellemzőit és a hulladékkezelés lehetőségeit különösen, mint harmadlagos biomassza hasznosításában rejlő lehetőségeket. Szükséges volt megismerni a katonai táborok jellemzőit a katonai alkalmazás szerinti aspektusból.A vizsgálat eredményeként meghatároztuk 4 db HVB üzemeltetési- és ellátási rendszer szakágankénti anyagtranszport kimeneti oldalán mérhető hulladékokat. Kiemelt figyelmet fordítottunk a létesítmény üzemeltetési feladatok vizsgálata során mért kommunális szolgáltatásokra, a keletkező 1406 m3/hó szennyvíz és 225 m3/hó szilárd hulladék adatokra. Az eredmények kiértékelését követően hulladékkezelési tervre javaslatot tettünk.Az anyagtranszport kimenetén mért adatokat megfelelően felmértük a hulladékok helyben történő ártalmatlanításának lehetőségét. Rávilágítunk arra, hogy a létesítményből elszállítandó hulladék összmennyiségének több, mint 75%-kal történő csökkentése elérhető. Továbbá értékelve a hulladékok összetételét elmondható, hogy tudatos anyagbeszerzéssel a létesítményekből elszállítandó hulladékok mennyisége akár 95%-kal csökkenthető, amivel arányosan 95%-kal csökkenthető műveleti területen a tábor elleni terrorista támadás veszélye.
Keywords: katonai tábor; ideiglenes létesítmény; hulladékkezelés; környezetterhelés