Biomassza kazánokkal elérhető CO2 kibocsátás megtakarítás bemutatása egy 100 kW-os fatüzelésű kazánnal - Páger, Szabolcs; Földi, László; Géczi, Gábor (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
A CO2 kibocsátás csökkentésére kézenfekvő megoldás a megújuló energiák alkalazása. Ebben a cikkben a hazai hőmérsékleti adatok felhasználásával egy átlagos fűtési szezonban mutatjuk be a földgáz üzemű készülékkel szemben mekkora CO2 takarítható meg. A cikkben kitérünk az egyes hónapokban várható tüzelőanyag felhasználásról is. Környezetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú a rendszer élettartama is, hiszen a készülékek és rendszerelemek gyártása, a kivitelezés és hulladék kezelés is környezetterheléssel jár. Fatüzelésű kazánok esetében a legnagyobb kockázatot (idő előtti meghibásodást) az égéstér korróziója jelenti. Kondenzáció az égéstérben hideg indítások alkalmával jelentkezik. Kondenzáció elkerüléséhez a gyártók a visszatérő hőmérséklet emelését írják elő. A cikkben bemutatjuk a megfelelően kialakított hidraulikai kapcsolást és a legjellemzőbb rendszerelem a szabályozószelep méretezésének módszerét lépésről lépésre. Bemutatjuk a kazán üzemi állapotaihoz tartozó áramlási viszonyokat. Végül bemutatjuk az általunk számított CO2 kibocsátást is.
Keywords: megújuló energia; hidraulikai kapcsolás; fűtés