A BCR frakcionálási módszer kritikai vizsgálata a BCR-701 tanúsított anyagminta segítségével - Kruppiné Fekete, Ilona; Heltai, György; Bezúr, László; Horváth, Márk (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
Kutatásunkban a potenciálisan toxikus elemszennyezés által okozott környezeti kockázat becslésére alkalmazott, az EU Community Bureau of Reference (BCR) által 1993-ban ajánlott 3+1 lépéses extrakcióval végzett frakcionálás kritikai értékelésével foglalkoztunk, az elemdetektálásra korábban optimalizált multielemes ICP-OES kalibrációt alkalmazva. Munkánk fő célja a HNO3/H2O2 eleggyel végzett mikrohullámú feltárás, továbbá a királyvízzel végzett mikrohullámú feltárás és a királyvízzel visszafolyós hűtős extraktorral végzett feltárás alkalmazhatóságának összehasonlítása a reziduális és pszeudototál frakciók meghatározása során. Vizsgálataink eredményei alapján azt tapasztaltuk, hogy mind a BCR1-4 frakció összegénél, mind az összes kioldásnál a koncentrációk a visszafolyós hűtős királyvizes extrakció esetében a legnagyobbak, a mikrohullámmal támogatott királyvíz és a mikrohullámmal támogatott salétromsav/hidrogén-peroxid kivonás közel azonos hatásfokú. Tehát a salétromsav/hidrogén-peroxid mikrohullámú feltárás továbbra is alkalmazható, s különösen javasolt abban az esetben, ha a királyvíz a mátrix zavaró hatásának felerősödését okozná a mérés során.
Keywords: BCR extrakció; HNO3/H2O2 mikrohullámú feltárás; királyvizes mikrohullámú feltárás; királyvizes feltárás visszafolyós hűtős extraktorban; ICP-OES