Baktériumtrágyával kezelt napraforgó élettani sajátosságainak vizsgálata - Tury, Rita; Tóth, Szilárd Zsolt; Kaprinyák, Tünde; Lehoczky, Éva; Bélteki, Ildikó; Láposi, Réka (Journal of Central European Green Innovation, 2025)
A Kompolton elhelyezkedő kísérleti területen, 2019-ben nagytáblás kísérletben vizsgáltuk a Mikro-Vital hatását napraforgó kultúrában, 2 dózis (1 l/ha és 2 l/ha) alkalmazásával. A csernozjom barna erdőtalajra vetéskor juttattuk ki a készítményeket. Július elején, a virágzás előtt in vivo terepi műszerekkel (hordozható spektroradiométer és SPAD) mértük a levelek relatív klorofill tartalmát és határoztuk meg azokat a spektrális vegetációs indexeket, melyekből a fotoszintetikus folyamatokon túl következtetni tudunk a növények stressztűrésére és a levelek nitrogén- illetve víztartalmára. Ezek a paraméterek befolyásolják a legjelentősebb mértékben a termőképességet. Betakarításkor mértük a termésátlagot is. A vizsgált évben az időjárási viszonyok nem voltak ideálisak a napraforgó fejlődéséhez. A tavaszi minimális csapadék következtében a vetés után az állomány gyengén fejlődött. Virágzáskor is vízhiány lépett fel, így minden parcellánál csak közepes termésátlagot mértünk, ami a Heves megyei, az Észak-magyarországi és az országos átlaghoz képest is alacsonyabb volt. A klorofillra utaló vegetációs indexek, a fotokémiai aktivitás (PRI), a levélvíztartalom (PWI) is jelezték a baktériumtrágya kezelés szignifikáns pozitív hatását. A kontroll esetében pedig a stresszérzékenység (SIPI) és a védő pigmentek (CRI, ARI) mennyisége volt magasabb. Vizsgálataink alapján az 1 l/ha-os kezelés tekinthető optimálisnak.