Talajbaktériumokkal kezelt őszi búza fajták fiziológiai sajátosságai kisparcellás kísérletben - Láposi, Réka; Dudás, Anna Fruzsina; Tóth, Szilárd Zsolt; Tury, Rita; Bélteki, Ildikó (Journal of Central European Green Innovation, 2025)
Jelen munka a 2022-es erősen aszályos év talajbaktériummal kezelt búza fajtákkal végzett kisparcellás kompolti kísérlet eredményeit mutatja be, mely során in vivo módszerekkel vizsgáltunk fotoszintetikus paramétereket, illetve a termésátlagot és egyes beltartalmi jellemzőket. A felhasznált talajmikróba készítmény kifejezetten a meleg, aszályos időszakokban ajánlott alkalmazni, emellett hatékony a vetőmagok csávázásra is. Használatával jobb tápanyag- és vízellátottság, homogénebb állomány és fokozott stressztűrő-képesség várható. A virágzás kezdetén, a klorofill-tartalmat jelző SPAD, EVI és RDVI indexek 3 fajtánál volt szignifikánsan magasabbak (Mv Nemere, Mv Kondás, Mv Pelsodur), ezzel párhuzamosan ezen fajoknál magasabb fotokémiai aktivitást, (PRI), alacsonyabb stresszérzékenységet (SIPI) és kevesebb fényvédő karotinoid-tartalmat (CRI) mértünk. A víztartalom minden fajta esetében magasabb volt a kezelt egyedeknél. A kontrol és a kezelt parcellákban mért termésátlag egyaránt meghaladta a megyei szintet abban az évben, és mind a 8 fajta esetében a kezelt parcellákon volt magasabb érték, de az eltérés - az Mv Nemere kivételével - nem volt több 10%-nál. A beltartalmi értékek csak közepes minőséget jeleztek, bár nem standard mérési módszerrel határoztuk meg, viszont a kezelt parcellákon minden minőségi paraméter esetében jobb eredményt kaptunk. Összességében elmondható, hogy aszályos évben is eredményesen alkalmazható a készítmény, viszont a gyártó által javasolt magasabb dózisban.