Időszakos talajvízszint emelés hatása az őszi búza Zeleny értékére - Kerezsi, György; Waltner, István; Géczi, Gábor (Journal of Central European Green Innovation, 2025)
A kutatás témája az átmeneti vízborítottság őszi búzára gyakorolt hatásának vizsgálata kontrollált, liziméteres körülmények között. A kutatás beállítása különböző (vízszinteken) 0 cm (kétfázisú talaj), -30 cm (a felszíntől -30 cm-en beállított vízszint) és -60 cm (a felszíntől -60 cm-en beállított vízszint) és tartósságok (3, 6, 9, 12 nap) mellett elemezzük a növény válaszreakcióit, a hozam és a Zeleny-érték szempontjából. A kutatás során alkalmazott statisztikai módszerek MANOVA, ANOVA, Welch-próba, Games-Howell post-hoc teszt valamint többváltozós korreláció segítettek az eredmények szignifikáns különbségeit feltérképezni. A Pearson-féle korrelációs mátrix magasan szignifikáns, erős pozitív korrelációt igazolt a minőségi mutató között (r = 0,955-0,989, p < 0,001), míg a hozam gyenge pozitív korrelációt mutatott a minőségi paraméterrel (r = 0,155). A Games-Howell post-hoc tesztek szerint a Zeleny-érték esetében a mérsékelt stressz, különösen a 9 napos kezelés a -60 cm-es vízszintnél, szignifikánsan javította a minőséget (pl. 2021, -60 cm, 9 nap szemben a 3 és 6 nap: p = 0,031 és p = 0,004). Ugyanezen körülmények között (pl. 2021, -60 cm, 9 nap), a hozam nem mutatott szignifikáns eltérést a kontrollhoz képest a Welch-féle t-próba szerint (p = 0,4032). A minőségjavulás nem feltétlenül társul hozamnövekedéssel, sőt, más esetekben a hozam csökkenhet is. A 2021-es évben a 0 cm-es vízszint mellett a 6 napos kezelés szignifikánsan csökkentette a hozamot (p = 0,0496), míg a 9 és 12 napos kezelések növelték (p = 0,009, p = 0,034). Zeleny-érték: 2020-ban -60 cm-en a folyamatos kezelés szignifikánsan rosszabb volt, mint a 12 napos (p = 0,004). Míg 2019-ben ugyanezen vízszintnél a folyamatos kezelés szignifikánsan jobb volt, mint a 3 napos (p < 0,0001). A hozam 2021-ben -60 cm-en a folyamatos elárasztás szignifikánsan alacsonyabb hozamot eredményezett, mint a 12 napos kezelés (p = 0,005). Viszont 2020-ban -60 cm-en a folyamatos kezelés szignifikánsan jobb volt, mint a 3 napos (p = 0,026) és a 9 napos (p = 0,003) kezelés. Ez a mintázat aláhúzza a folyamatos kezelés kockázatos és évjárat-specifikus jellegét.