Közvetlen, közvetett és vegyes üzemű napenergiás szárítók összehasonlító környezeti értékelése - Juma, Abraham Kiprop; Kurják, Zoltán; Beke, János (Journal of Central European Green Innovation, 2025)
Tanulmányunk célja, hogy egy összehasonlító környezeti értékelés segítségével meghatározza a fenntarthatóság szempontjából legkedvezőbb szárítási technológiát, a közvetlen, a közvetett és a vegyes üzemmódú, napenergiát hasznosító szárítók közül. Ezek a szárítók ígéretes alternatívát jelentenek a napon történő természetes szárítás és a fosszilis tüzelőanyaggal működő szárítók helyettesítésére és kifejezetten jól használhatóak a fejlődő országok vidéki területein is a napenergia egyszerű elérhetősége miatt Elemzésünk első sorban a használt anyagok fenntarthatóságára, a szén-dioxid-lábnyomra, valamint a szárítási- és energiahatékonyságra összpontosít. A közvetlen napenergiával működő szárítók (DSDs) egyszerűen felépíthetők, és helyben beszerezhető anyagokból is elkészíthetők, azonban a hőmérséklet-szabályozásuk nem megfelelő és alacsony a hatásfokuk, ami negatívan befolyásolhatja a szárított termék minőségét. Az indirekt szárítók (ISDs) jobb teljesítményt nyújtanak, mint a közvetlen működésűek, de több részegységből állnak, ami költségesebbé teszi a megépítésüket. A vegyes üzemmódú szárítók (MMSDs) rendelkeznek a legrövidebb szárítási idővel és a legnagyobb szárítási hatékonysággal. Ugyanakkor az összetett szerkezetük és nagyobb anyagigényük miatt a környezeti hatásuk a legnagyobb. A napenergiát felhasználó szárítók tervezésénél olyan egyensúlyt kell teremteni a megfizethetőség, a környezeti hatás és a teljesítmény között, hogy hatékonyan szolgálhassák a fejlődő országok vidéki gazdálkodóit. Emiatt a további tanulmányoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy a helyben fellelhető és környezetbarát anyagokat hogyan lehet felhasználni a szárítók építése során.