Módosított PV-T és hagyományos PV panel összehasonlítása statisztikai módszer segítségével, különböző áramlási sebességek esetén - Saadi, Hasna; Korzenszky, Péter; Hermanucz, Péter (Journal of Central European Green Innovation, 2025)
Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy egy módosított fotovoltaikus (PV) panel - víz alapú hűtőrendszerrel - hogyan teljesít különböző környezeti feltételek mellett. Összehasonlítottunk egy standard és egy rézcsövekkel és alumínium ragasztóval kiegészített napelemet, két különböző áramlási sebesség (4 l/perc és 7 l/perc) esetén. Megvizsgáltuk, hogyan befolyásolja a napsugárzás és a környezeti hőmérséklet az üzemi hőmérsékletet. Eredményeink azt mutatták, hogy az alacsonyabb áramlási sebesség érzékenyebbé teszi a panelt a környezeti változásokra, mert a napsugárzás és a környezeti hőmérséklet az üzemi hőmérséklet változás akár 92,5%-át, illetve 80,2%-át is befolyásolhatja. Az ANCOVA analízis megerősítette, hogy az áramlási sebesség, a napsugárzás és a környezeti hőmérséklet mind jelentősen befolyásolja az üzemi hőmérsékletet, és ezek közül az áramlási sebességnek van a legerősebb hatása. Az eredmények azt is kimutatták, hogy az áramlási sebesség és a besugárzás között jelentős kölcsönhatás van, ami azt jelzi, hogy a hűtési hatékonyság a sugárzás intenzitásával változik. Az áramlási sebesség és a környezeti hőmérséklet közötti kölcsönhatás azonban nem volt szignifikáns, ami arra utal, hogy az áramlási sebesség hatása konzisztens marad a különböző levegő hőmérsékletek esetén.