(untitled) (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Korunk egyik legnagyobb problémája a folyamatosan növekvő energiaigény és annak kielégítése. Az emberiség ezt az energiát elsősorban fosszilis tüzelőanyagok elégetésével nyerte, és nyeri ma is. Az energiaárak növekedése, a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás problémája azonban egyre inkább elősegíti az alternatív megoldások térnyerését. A hidrogén és a biogáz például jóval kisebb környezeti terhelést okoznak, mint a hagyományos energiahordozók. Más alternatív megoldásokkal, például napenergiával ötvözve ezeket a környezeti terhelés tovább mérsékelhető, és kezelhetővé válhatnak a megújuló forrásoknál gyakori problémák, az energiatermelés és -felhasználás időbeli különbözősége, az energiatárolás is. Munkám célja egy olyan energiatermelő és -tároló berendezés lehetőségének vizsgálata volt, amely napelemek segítségével hidrogént állít elő. Ezt tárolás után biogázzal keverve vagy önmagában felhasználva villamos energia állítható elő egy mobil, konténerizált kialakítás keretében. Ezáltal képesek vagyunk a napenergiát tárolni, és tetszőleges időpontban felhasználni. Öt változattal foglalkoztam, melynek során a különböző megvalósítási lehetőségek energetikai vizsgálatát és összehasonlítását, illetve az ehhez kapcsolódó gazdasági számításokat végeztem el. A legjobbnak a nagyméretű, gázkeverékes változat bizonyult. A villamos teljesítményre vonatkozó fajlagos költsége ennek volt a legalacsonyabb, a tárolható energiára vonatkozó pedig a második legalacsonyabb. A megtérülési időt is figyelembe véve, amely ennél volt a legrövidebb, az egyetlen, jelenlegi körülmények között gazdaságosan megvalósítható változatnak bizonyult. Egyetlen jelentősebb hátránya, hogy csak ott használható, ahol elegendő, külső forrásból biztosítható biogáz áll rendelkezésre.