Sentinel 2 műholdra alapozott felszínborítási térképezési módszertan és a városi területek vízmérlegének kiszámításában történő értékelése - Guizani, Douraied; Buday-Bódi, Erika; Tamás, János; Nagy, Attila (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Ez a tanulmány arra keresi a választ, hogy a Sentinel 2 műholdfelvételek felhasználásával hogyan készíthető felszínborítási térkép, és ez hogyan integrálható egyes hidrológiai paraméterek kiszámításába. Mivel a műholdképek megfelelő felbontású térbeli adatokat képesek szolgáltatni, egyre gyakrabban használják őket a felszín feltérképezésére (1). A kutatás során végzett osztályozási folyamat a Sentinel 2 kép előfeldolgozásával indult, majd, a kép gépi tanulási algoritmusok segítségével történő osztályozását, valamint az osztályozott felszínborítottsági kép utófeldolgozását végeztük el. Az így kapott felszínborítottsági térképet ezután integráltuk az olyan hidrológiai paraméterekkel, mint a csapadék, a párolgás és a talaj jellemzői, a különböző hidrológiai paraméterek kiszámításához. A vizsgált terület az Magyarország észak-keleti térségében elhelyezkedő Debrecen városa volt, reprezentálva egy közepes nagyságú város példáját, amely alapján a kidolgozott módszertan más hasionló városokra is kiterjeszthetővé válhat. A felszínborítottság és a vízkészletek közötti kapcsolat megértéséhez a felszínborítottsági térkép és a hidrológiai paraméterek integrálása szükséges (2). A tanulmány bemutatja a távérzékelési adatok hidrológiai vizsgálatokban való felhasználásának lehetőségeit, és rávilágít a különböző adatforrások integrálásának fontosságára a hidrológiai paraméterek pontos becslése érdekében. Az eredmények azt mutatják, hogy a felszínborítottság jelentős hatással van a városi területek vízháztartására. Ez a tanulmány felvázolja a Sentinel 2 műholdképek felhasználásával készült felszínborítottsági térkép kialakításának és a hidrológiai paraméterek számításával való integrálásának legfontosabb lépéseit. A kidolgozott módszertan tanulságos információkat nyújt egy városi régió hidrológiai folyamatairól és hozzájárul a fenntartható vízgazdálkodási tevékenységekhez.