Módszertani fejlesztés mikrobiális oltótörzsek gyors hatásvizsgálatára két tesztnövénnyel - Pabar, Sándor Attila; Prettl, Nándor; Kotroczó, Zsolt; Biró, Borbála (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Különböző mikroorganizmusok hatását vizsgáltuk arra, hogyan befolyásolják mustár (Sinapis alba L.) és angolperje (Lolium perenne L.) csírázását és fejlődését a vetéstől számított 2 hétben. A kísérlethez sejttálcákat használtunk, ami kis térfogatú és sok kezelés egyidejű vizsgálatára lehet alkalmas. Ezeknek az üregeit komposzt-homok (arenosol) 1:9 arányú keverékével töltöttük meg. Kezelésként számos mikroorganizmus fajt alkalmaztunk: Enterobacter ludwigii, Bacillus megaterium, B. subtilis, Kosakonia cowanii, Pseudomonas fluorescens Hx1 baktériumokat és a Trichorderma harzianum T-22-es mikroszkópikus gombát. A magvak vetése után két héttel mértük a csíranövénykék nedves/száraz tömegét és hosszát, valamint a kicsírázott magvak számát is a mustárnál. Vizsgáltuk az oltott talajok fluoreszcein-diacetát (FDA) enzim aktivitását, majd az eredmények ismeretében számoltuk az FDA korrelációját a mért növényi-paraméterekkel. A kezeléseknek rendre a csíranövénykék növekedésére kifejtett pozitív hatását állapítottuk meg a legtöbb tesztelt paraméternél. A mikrobiálisan oltott talajok FDA enzimaktivitása a kezelések hatására is általában nőtt, ami jól korrelált a vizsgált növényi tulajdonságokkal, de a fenti megállapításokat nem sikerült statisztikailag igazolni. Az egyszerű és viszonylag gyors módszer alkalmas lehet a különböző mikrobák költséghatékony elővizsgálatára és a további szabadföldig terjedő tesztekben is felhasználható törzsek előszelekciójára.