A mikrohullámmal és a konvekciós módon hőkezelt minták mikrobiológiai jellemzői nem mutatnak eltérést a felszíni víz kezelése esetén - Barczi, András; Lippai, Anett (Journal of Central European Green Innovation, 2023)
Az összehasonlító módszerrel mikrohullámú és konvektív hőkezelést alkalmaztunk felszíni vizekből származó vízmintákon. A mikrobiológiai paraméterek meghatározásával kerestük, hogy a hőkezelések hatásán túlmenően bármely paraméterben kimutatható eltérést találunk-e. A hőkezelések hatása minden esetben kimutatható volt, de a hőkezelési módszertől függetlenül a hőhatás 2450MHz frekvencián és 900W teljesítményen azonos volt. Olyan mikrobiológiai jellemzőket figyeltünk meg, amelyek nem csak a hőhatásokkal változhatnak. Kiemelve, a kutatásunk pontosan azonos kezelési időn és alkalmazott hőmérsékleten alapul. A mikrohullámú hővel kezelt minták mikrobiológiai jellemzői nem mutattak eltérést a konvektív hővel kezelt mintáktól; ezt kétmintás t-próbával ellenőriztük p<0,05 szignifikanciaszinten.