A vegyes gazdálkodási gyakorlat szerepe az éghajlatváltozás mérséklésében Etiópiában (Sofi district, Harari regional state) - Hanaa Tharwat, Mohamed Ibrahim; Modiba Maimela, Maxwell; Dekemati, Igor; Simon, Barbara; Muktar, Mohammed; Lisanwork, Negatu (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
Az éghajlatváltozás negatív hatásai intenzíven sújtják az afrikai mezőgazdasági ágazatot. Az olyan országok számára, mint Etiópia, amelyek megélhetése elsősorban a csapadékra támaszkodó önellátó mezőgazdaságon alapul, nagyon fontos, hogy alkalmazkodjanak a változó helyzethez. Ezért az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérsékléséhez elengedhetetlen a kontextus-specifikus alkalmazkodási stratégiák kidolgozása. A tanulmány célja az volt, hogy azonosítsa azokat a mezőgazdasági gyakorlatokat, amelyek maximalizálják a termelést és kímélik a természeti erőforrásokat. A vizsgálati körzet, a falvak és a reprezentatív válaszadók kiválasztása során háromlépcsős mintavételi eljárást követtek. Ennek megfelelően egy közigazgatási egységet (kebele) és 60 háztartásfőt választottunk ki célzott mintavétellel, illetve szisztematikus véletlenszerű mintavétellel. A talajadatokon és a másodlagos adatokon kívül szerkezetinterjú ütemtervet dolgoztunk ki, előzetesen teszteltük és felhasználtuk a kvantitatív adatok gyűjtésére. A talajelemzés eredménye azt mutatta, hogy az ökológiai mezőgazdaság hozzájárul a talaj kémiai tulajdonságainak javításához, vagyis a vegyes gazdálkodási gyakorlat a talaj pH-értéke, nitrogénje, szervesanyag-tartalma, szerves szén- és elérhető foszfortartalma szignifikánsan eltér a monokultúrás gazdálkodási rendszertől. A leíró eredmény azt mutatja, hogy a minta válaszadójának valamennyi gazdálkodója (100%) részt vett talaj-előkészítésben és 98,3%-uk trágyakijuttatásban, valamint a minta válaszadóinak 98,3%-a vett részt gyomirtásban. A mintában szereplő válaszadók 98,3%-a vett részt betakarítási tevékenységben; 93,3%-uk a műtrágya kijuttatási tevékenységben; 68,3%-uk pedig öntözési tevékenységben, valamint 13,3%-uk vetőmagkezelési aktivitásban vett részt. Ökológiai mezőgazdasági gyakorlatok elfogadása, amelyek révén a pénzügyi intézményeknek és más mezőgazdasági finanszírozóknak hitelt vagy támogatást kell nyújtaniuk a mezőgazdasági tevékenységekhez olyan gazdálkodási gyakorlatokkal és technológiákkal, amelyek elősegítik az ökológiai gazdálkodást. Ez a tanulmány kimutatta, hogy az ökológiai mezőgazdaság hozzájárulhat a talaj jobb egészségi állapotához és ezáltal a jobb terméshozamhoz, ezáltal erősítheti a kistermelők alkalmazkodási erőfeszítéseit. Ezért javasoljuk, hogy a Sofi kerületben (Sofi District) élő kistermelők alkalmazzanak ökológiai mezőgazdasági gazdálkodási gyakorlatokat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz.