Különböző talajtakarás kezelések hatása eróziónak kitett szőlőültetvények talajfizikai paramétereire - Kovács, Barnabás; Nagy, Zóra; Dunai, Attila; Kotroczó, Zsolt (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
A történelmi borvidékek szőlőültetvényeinek jelentős hányada talajeróziónak kitett területeken helyezkedik el. Ezen területek a változó klimatikus adottságok következtében az előrejelzések szerint, mind ritkább azonban intenzívebb csapadék eseményeknek vannak és lesznek kitéve, így a megfelelő talajtakarási mód megválasztása kulcsfontosságú. Ezen eljárások jelentős hatással vannak a talaj tulajdonságaira, mint a talajéletre, biológiai aktivitására vagy fizikai és kémiai tulajdonságaira és ezáltal az ezekkel erős kapcsolatban álló makro-aggregátumstabilitási értékekre, amely kulcsfontosságú a jó talajszerkezet, a vízbefogadás növelése és az erózió mértékének csökkentése szempontjából. Vizsgálatunk során egy a Badacsony hegy déli oldalán elhelyezkedő, több mint 15 éves tartamkísérlet különböző talajborítottságú kezeléseinek (Facélia, Pillangós keverék, Festuca félék, Természetes vegetáció, Takarás, Búza, Mechanikus, Tritikálé) a makro-aggregátumstabilitását nedves szitás módszerrel vizsgáltuk. Eredményeink alapján a legjobb eredményt, legnagyobb aggregátumstabilitási értékeket a mulcsos takarásos eljárás eredményezte.