Adatok a házinyúl ivóvízellátásához - Bodnár, Károly (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
Rövid összefoglaló cikk készült a házinyúl ivóvízfogyasztásáról és az azt jelentősen befolyásoló külső és belső tényezőkről. A nyúl ivóvízigényét befolyásolja többek között az életkor, az ivar, a testtömeg, a laktációs fázis és a tejtermelés, a takarmány szárazanyag-, rost- és fehérjetartalma, a víz ásványianyag-tartalma, az ivóvíz hőmérséklete, a vízhez és/vagy takarmányhoz való hozzáférés lehetősége és a környezeti hőmérséklet. A házinyúl vízfogyasztási szokásait részben ősétől az üregi nyúltól (Oryctolagus cuniculus) örökölt viselkedése, részben az itatók kialakítása befolyásolja. A nyúl ivóvízigényének folyamatos kielégítése mesterséges tartási körülmények között alapvető jólléti követelmény.