Családi házak beltéri radon aktivitás koncentráció felmérése Pest megyében - Fekti, László Richard; Székely, László; Horváth, Márk; Géczi, Gábor (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
A koronavírus járvány megelőzésére hozott intézkedéseknek köszönhetően minden eddiginél többet töltöttünk zárt terekben, – például otthonainkban - mint korábban. Nem csak a levegőben terjedő Covid-19 vírus gyakorolt hatást szervezetünkre, hanem a természetes forrásokból származó ionizáló sugárzás, a bent tartózkodók légzéséből kialakuló magasabb széndioxid koncentráció vagy a tevékenységünkből (főzés, dohányzás, stb) levegőbe kerülő szennyező anyagok is. A bentlakók életvitelén kívül az épületek szerkezete, a beépített határolószerkezetek és az épületgépészeti egységek (hőenergia előállítás, szellőzés) határozzák meg a beltéri levegő minőségét. 2019 decemberében másféléves, Pest megye keleti részét érintő beltéri radonkoncentráció meghatározását célzó méréssorozatot indítottunk el 7 település 24 családiházának bevonásával. Eredményeink egyértelműen mutatják az évszakok közötti különbséget, de különbségek mutathatók ki a családiházak építészeti és épületgépészeti megoldásai között is.