Fényszennyezési esemény vizsgálata Budapest XIII. kerületében - Barczi, András; Major, Nóra (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
A fényszennyezés egy modernkori környezetterhelés, amely a 20. századi városiasodás, azaz urbanizáció bekövetkezésével vált életünk részévé, új kihívás elé állítva a várostervezést. A fényszennyezés nem kizárólag érzékszervi kellemetlenséget okozhat, már középtávú kitettség esetén is érzékelhetünk magunkon jeleket, fáradékonyság, alvászavar, stb. A fényszennyezés mértékét fényméréssel ismerhetjük meg, ebben a tanulmányban a közvilágítás, és gyárudvar kivilágítást vizsgáltunk, hogy mennyire tér el a javasolt fénykibocsátási értékektől a budapesti 13. kerület több területe. A méréskor tapasztalt erős fluktuációra is próbáltunk magyarázatot találni, korrelációt kerestünk a fényszennyezés, azaz a túlzott kibocsátás mértéke, a relatív páratartalom, illetve a PM10 szállópor tartalom között. A mérések közel 8 héten keresztül történtek, az összehasonlításkor azonban nem találtunk egyértelmű összefüggést a fluktuáció és a további mért paraméterek közt.