A libamáj és a libamáj alapú termékek vásárlási és fogyasztási preferenciáinak vizsgálata - Fazekas, Ádám; Vincze, Judit; Herczeg, Béla; Szabóné Béres, Beatrix (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
Magyarországon a hízott lúdárutermelésnek nemcsak gasztronómiai és kulturális jelentősége van, hanem nemzetgazdasági szempontból is nagyon fontos szerepet tölt be. Magyarország liba előállításban abszolút Európa élmezőnyébe tartozik. A hízott libából készített termékeket a világon igazi különlegességként tartják számon, hazánkban pedig a hízott libamáj hungaricum terméknek számít. Egy alapvető szezonalitás jellemző a liba termék keresletére, főként a májra és a húsra, emellett drága mivolta miatt elsősorban a gasztronómiai szolgáltatók a végfelhasználói a hízott májféléknek (Internet 1). Az elmúlt időszak járványai (korona vírus, baromfi influenza), a szigorodó állatvédelmi szabályok és az állatvédő szervezetek kampányai miatt kialakult helyzetben az ágazat jövője bizontalan, ezért fontos a hazai szokások ismerete az ágazat reális jövőképének kialakítása érdekében. A munkánk során a libamáj alapú termékek vásárlási és fogyasztási preferenciái vonatkozásában végeztünk kérdőíves felmérést. Kutatási céljaink közé tartozott, annak feltérképezése, hogy a magyar emberek milyen vásárlási és fogyasztási szokásokat képviselnek a libamáj és libamáj alapú termékek vonatkozásában, ezen belül összehasonlító elemzést is végeztünk, továbbá feltártuk a termékek vásárlására és fogyasztására ösztönző tényezőket, paramétereket, valamint értékeltük a libamáj fogyasztásának gyakoriságát. Képet kaptunk arról, hogy a fogyasztók körében milyen mértékben számít gasztronómiai kuriózumnak a termék, illetve a hazai fogyasztásra abszolút jellemző, hogy valamilyen alkalomhoz kötik az emberek a libamáj fogyasztását. A vizsgálatunk kitért arra is, hogy a vizsgálatba vont személyek a magyar – vagy a külföldi libamáj termékek közül melyiket preferálják jobban.