Vegetációs elemzés lehetőségei látható tartományban végzett drónfelvételezésekkel - Busznyák, János (Journal of Central European Green Innovation, 2022)
Multispektrális drónkamerákkal végzett felmérések jól használhatóak a mezőgazdasági tevékenységek támogatására. Multispektrális felmérések költsége még napjainkban is jelentősnek mondható. A költségcsökkentés egyik lehetősége olcsóbb, csak látható tartományban (Red, Green, Blue – RGB) érzékelő drónkamerák alkalmazása. Az előfeldolgozás feladatai is egyszerűbben elvégezhetőek így. Szomszédos őszi búza (Triticum aestivum L.) és őszi káposztarepce (Brassica napus L.) táblákon, három ismétlésben drónfelmérést végeztünk. A feldolgozás során több látható tartományban használható index értékeit hasonlítottam egymáshoz és multispektrális (normalizált differenciális vegetációs index – NDVI) adatokhoz.