A rövid ellátási láncba integrált biomasszafelhasználás szervezési kérdései - Antal, Sándor; Vincze, Judit (Journal of Central European Green Innovation, 2021)
Vitathatatlan, hogy a 21. század első évtizedeire kezdenek összecsapni a hullámok globalizált világunk feje felett. Olyan fajsúlyos kérdések megválaszolása áll előttünk, amelyek alapvetően meghatározzák társadalmunk fennmaradását, a következő generációk életminőségét. Ezen kérdések korrekt megválaszolását nehezíti, hogy az egyes dilemmák nem választhatók szét független részterületekre, ezer és ezer szálon kapcsolódnak egymáshoz. Nem kezelhetjük külön - külön a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásokra választ adó operatív programok tartalmát. Mindezek mellett azonban a fenntarthatóság egy olyan közös nevező, amely képes konszonanciát teremteni a közeljövőnket meghatározó tényezők között. A fenti megvilágítás fényében nem kérdés az sem, hogy a világ és a hazai mezőgazdaság is újabb kihívásoknak néz elébe az elkövetkezendő évtizedekben. A múltból megöröklött egészséges - és gazdaságos élelmiszertermelés megvalósítása mellé, azonos fajsúllyal fog kapcsolódni a természetes ipari alapanyag termelés és energiaforrás előállításának feladata is. Mindezek kivitelezése azonban nem lehetséges a multifunkcionális mezőgazdaság megvalósulása nélkül, amely lehetőséget teremt olyan innovációk kidolgozására és bevezetésére, amely alkalmassá teszi az agráriumot a rá háruló „kötelezettség” teljesítésére. Mindezekkel kapcsolatban feltártuk a biomassza gazdasági - és vidékfejlesztési jelentőségét, valamint a termelés versenyképességét. Az eredmények alapján javaslatot tettünk egy terv – és eszközrendszerre, amely elősegítheti a biomassza eredményes vidékfejlesztési célú felhasználását.