Élelmiszer hulladékcsökkentést célzó, alma hűtve tárolási technológia vizsgálata

Szerzők

  • Farkas Anna Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem
  • Ficzek Gitta Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet
  • Veres Antal Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Matematika és Természettudományi Alapok Intézet

DOI:

https://doi.org/10.33038/jcegi.6442

Kulcsszavak:

Golden Delicious alma, fogyasztói tárolás, fizikai tulajdonságok, eltarthatóság

Absztrakt

Az alma megfelelő tárolása a minőség megőrzésének szempontjából kulcsfontosságú mind a fogyasztók, mind az élelmiszeripar hatékonyság szempontjából. A kutatás célja az almatárolás módszereinek, valamint lehetőségeinek feltárása elsősorban különböző tárolási körülmények között a vevők perspektívájából. A cél részletesen megvizsgálni a különböző tárolási körülmények hatását az alma fizikai és kémiai tulajdonságaira, valamint eltarthatóságára vonatkozóan, különös tekintettel a kereskedelmi és az otthoni tárolás közötti különbségekre.

A Golden Delicious almákat kereskedelmi forgalomból vásárolva, a fogyasztói magatartás szimulálva két hőmérsékleten (+5°C és +10°C) tároltuk tovább, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának Gyümölcstermesztési tanszékén.

A fenntartható élelmiszertermelés és –fogyasztás egyre fontosabb szerepet játszik mindennapjainkban. A megfelelő tárolási módszerek feltárása hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez és a fenntarthatóbb élelmiszerfogyasztás előmozdításához, amennyiben a fogyasztók képesek az almát megfelelően tárolni otthon, kevesebb gyümölcs megy veszendőbe.

Az élelmiszerpazarlás során keletkező élelmiszerhulladékokkal a lebomlás során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedésén túl a termelés és a szállítás során felhasznált erőforrások pazarlását is jelenti. A megfelelő otthoni tárolási módszerek feltárása elősegíti az alma minőségének megőrzését, és az energiafogyasztás csökkenését, valamint az élelmiszer-pazarlás mértékét is redukálja.

Szerző életrajzok

  • Farkas Anna, Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem

    Farkas Anna
    MSc hallgató
    Műszaki menedzser MSc. szak,
    Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.
    farkasanna41@gmail.com

  • Ficzek Gitta, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet

    Dr. Ficzek Gitta
    egyetemi docens
    Kertészettudományi Intézet, Gyümölcstermesztési Tanszék,
    Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.
    Ficzek.Gitta@uni-mate.hu

  • Veres Antal, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Matematika és Természettudományi Alapok Intézet

    Dr. Veres Antal
    egyetemi docens
    Matematika és Természettudományi Alapok Intézet, Matematika és Modellezési Tanszék
    Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.
    Veres.Antal@uni-mate.hu

Hivatkozások

ANTALUGU, G. - NISHIYAMA, Y. - KOIDE, S. (2004): Elecrode Configuration and Polarity Effects on Phyhicochemical Poperties of Electric Field Treated Apples Post Harvest, Biosystem Engineering, 88(3), 313-323. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2003.11.011

COROLLARO, L. M. - GASPER, F. - GRAPPADELLI, C. L. (2014): An overview of sensory quality of apple fruit, Journal of the American Pomological Society, 68(3), 141-157.

DJEKIC, I. - RADIVOJEVIC, D. - MILIVOJEVIC, J. (2019): Quality perception throughout the apple fruit chain, Journal of Food Measurement and Characterization, 13, 3106–3118.

FICZEK, G. - STÉGER-MÁTÉ, M. - TÓTH, M. (2011): Changing of texture and pectin content of Hungarian bred apple genotypes during the storage. In E. Dermensonluogle, E. Gogou, V. Giannou, & J. Tziguonakis (Szerk.), Food Process Engineering in a Changing World: International Congress on Engineering and Food, ICEF11, 3, old.: 1115-1117.

GÉCZI, G. - KORZENSZKY, P. - SZAKMÁR, K. (2017): Cold chain interruption by consumer significantly reduces shelf life of vacuum-packed pork ham slices, ACTA ALIMENTARIA: An International Journal of Food Science, 46(4), 508-516. https://doi.org/10.1556/066.2017.46.4.14

GHABOUR, R. - KASSEBI, S. - KORZENSZKY, P. (2021): Simulation and experiment of apple fruits in domestic fridge, Hungarian Agricultural Research: Enviromental management land use biodiversity 30: 2pp., 11-14.

HOOGE, I. E. - OOSTINDJER, M. - ASCHEMANN-WITZEL, J. - NORMANN, A. - LOOSE, S. M., ALMLI, V.L. (2017): This apple is too ugly for me!: Consumer preferences for suboptimal food products in the supermarket and at home, Food Qality and Preference, 56, 80-92. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2016.09.012

JOHNSTON, W. J. - HEWETT, W. E. - HERTOG, M. (2005): Apple (Malus domestica) softening in the postharvest coolchain: effects of delayed cooling and shelf-life temperatures, New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 33(3), 283-292. https://doi.org/10.1080/01140671.2005.9514361

JUHNEVICA-RADENKOVA, K. - SKUDRA, L. - SKRIVELE, M. - RADENKOVS, V. - SEGLINA, D. (2014): IMPACT OF THE DEGREE OF MATURITY ON APPLE QUALITY DURING THE SHELF LIFE, In 9. B. Well-Being” (Ed.), FOODBALT. 161-166.

KHORSHIDI, J. - TABATABAEI, F. M. - AHMADI M. F. (2010): Storage Temperature Effects on the Postharvest Qualíty of Apple (Malus domestica Borkh. cv. Red Delicious), New York Science Journal, (3), 67-70.

KASSEBI, S. - KORZENSZKY, P. (2021): The effect of post-harvest storage on the weight of Golden Delicious apples, Science Technology and Innovation, 12, 7-11. http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0015.5265

KASSEBI, S. - KORZENSZKY, P. (2022): The influence of storage temperature on the weight of golden delicious apples, Hungarian Agricultural Engineering, 41, 5-10. https://doi.org/10.17676/HAE.2022.41.5

KASSEBI, S. - FARKAS, CS. - SZÉKELY, L. - GÉCZY A. - KORZENSZKY, P. (2023): Late Shelf Life Saturation of Golden Delicious Apple Parameters: TSS, Weight, and Colorimetry, Applied Sciences-Basel, 13, 159. https://doi.org/10.3390/app13010159

KORZENSZKY, P. - KASSEBI, S. (2021): A tömegcsökkenés vizsgálata Golden Delicious alma tárolása esetén, ACTA Agromnomica Óváriensis, 62(1), 128-139.

KOVAČ, A. - BABOJELIĆ, S. M. - PAVIČIĆ, N. - VOĆA, S. - VOĆA, N. - DOBRIČEVIĆ, N. - JAGATIĆ, A. M. (2010): Influence of harvest time and storage duration on “Cripps Pink” apple cultivar (Malus × domestica Borkh) quality parameters, CYTA - Journal of Food, 8(1), 1-6. https://doi.org/10.1080/11358120902989632

MANGARAJ, S. - GOSWAMI, K. T. (2008): Respiration Rate Modelling of Royal Delicious Apple at Different Storage Temperatures, Global Science Books, Fresh Produce, 2, 72-80.

NEILSEN, D. - NEILSEN, G. (2009): Nutritional Eff ects on Fruit Quality for Apple Trees, Cornell In-depth Fruit School on Mineral Nutrition, New York Fruit Quarterly, 17(3), 21-24.

DJEKIC, I. - RADIVOJEVIC, D. I. - MILIVOJECIC, J. (2019): Quality perception throughout the apple fruit chain, Journal of Measurement and Characteization, (13), 3106-3118. https://doi.org/10.1007/s11694-019-00233-1

SHENG, L.- EDWARDS, K. - TSA, C. H. - HANRAHAN, I. - ZHU, -J. M. (2017): Fate of Listeria monocytogenes on Fresh Apples under Different Storage Temperatures. Frontiers in Microbiology, 8. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.01396

WEBER, A. - BRACKMANN, A. - THEWES, F. R. - BOTH, V. - ANESE, R. D. - SCHORR, M. R. (2012): Relative humidity and its interaction with the storage temperature of ‘Gala’ apples, Ciência Rural, 42(12), 2159-2165. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33124575001

XIAO, L. - JIANG, X. - XU, K.- DUAN, X. - WAN, K. - TANG, X. (2023): Study an Characteristics and Lignification Mechanism of Postharvest Banana Fruit during Chilling Injury, Foods, 12(5), 1097. https://doi.org/10.3390/foods12051097

ZANG, W. - JIANG, H.- CAO, J. - JAING, W. (2021): Advances in biochemical mechanisms and control technologies to treat chilling injury in postharvest fruits and vegetables, Trends in Food Science & Technology, 113, 355-365. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2021.05.009

Letöltések

Megjelent

2024-12-16

Folyóirat szám

Rovat

Cikk szövege

Hogyan kell idézni

Élelmiszer hulladékcsökkentést célzó, alma hűtve tárolási technológia vizsgálata. (2024). Journal of Central European Green Innovation, 12(3), 58-67. https://doi.org/10.33038/jcegi.6442