Adatok a házinyúl ivóvízellátásához

Szerzők

  • Bodnár Károly Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences

DOI:

https://doi.org/10.33038/jcegi.3555

Kulcsszavak:

nyúl, ivóvíz, állati jóllét, vízminőség, itatók

Absztrakt

Rövid összefoglaló cikk készült a házinyúl ivóvízfogyasztásáról és az azt jelentősen befolyásoló külső és belső tényezőkről. A nyúl ivóvízigényét befolyásolja többek között az életkor, az ivar, a testtömeg, a laktációs fázis és a tejtermelés, a takarmány szárazanyag-, rost- és fehérjetartalma, a víz ásványianyag-tartalma, az ivóvíz hőmérséklete, a vízhez és/vagy takarmányhoz való hozzáférés lehetősége és a környezeti hőmérséklet. A házinyúl vízfogyasztási szokásait részben ősétől az üregi nyúltól (Oryctolagus cuniculus) örökölt viselkedése, részben az itatók kialakítása befolyásolja. A nyúl ivóvízigényének folyamatos kielégítése mesterséges tartási körülmények között alapvető jólléti követelmény.

Információk a szerzőről

  • Bodnár Károly, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences

    Dr. Károly Bodnár PhD
    professor
    Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Environmental Sciences, Department of Irrigation Development and Land Improvement
    H-5540 Szarvas, Szabadság u. 1-3., Hungary
    bodnar.karoly.lajos@uni-mate.hu

Hivatkozások

ABDELSATTAR, M. M. – HUSSEIN, A. M. – EL-ATI, A. – SALEEM, A. M. (2020): Impacts of saline water stress on livestock production: A review. SVU-International Journal of Agricultural Sciences, 2(1), 1–12. DOI: https://doi.org/10.21608/SVUIJAS.2020.67635

BAKR, M. H. – TUSELL, L. – RAFEL, O. – TERRÉ, M. – SANCHEZ, J. P. – PILES, M. (2015): Lactating performance, water and feed consumption of rabbit does reared under a Mediterranean summer circadian cycle of temperature v. comfort temperature conditions. Animal, 9(7), 1203–1209. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731114003310

BODNÁR, K. – BODNÁR, G. (2020): Drinking water supply in rabbit production: Short review. Lucrari Stiintifice Management Agricol, 22(1), 19–24.

BREWER, N. R. (2006): Biology of the rabbit. Journal of the American Association for Laboratory Animal Science, 45(1), 8–24.

EFSA (European Food Safety Authority) (2005): Scientific opinion of the Scientific Panel on Animal Health and Welfare on the impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits. EFSA J., 267, 1–31.

EL-MONEIM, A. - ABD EL-MONEIM, E. - ATTIA, A. I. - ASKAR, A. A. - ABU-TALEB, A. M. – MAHMOUD, M. H. (2013): Response of growing rabbits supplemented with copper sulfate, ascorbic acid or drinking cooled water under Egyptian summer conditions. Zagazig Journal of Agricultural Research, 40(3), 511–523.

GÁBOR Gy. – FACSAR I. – TÖRŐCSIK I. – AVASI Z. (1988): Különböző típusú nyúlitatók összehasonlító értékelése. Állattenyésztés és Takarmányozás, 37(4), 361–368.

GUALTERIO, L. – GONZÁLEZ-REDONDO, P. – NEGRETTI, P., FINZI, A. (2008): Rationing of drinking water supply in relationship with growth and sanitary performances of growing rabbits. In Proceeding of the 9th World Rabbit Congress–June, 10–13.

HARCOURT-BROWN, F. (2002): The rabbit consultation and clinical techniques. Textbook of rabbit medicine, 52–93. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-075064002-2.50006-0

HARCOURT-BROWN, F. (2011): Importance of water intake in rabbits. The Veterinary Record, 168(7), 185–186. DOI: https://doi.org/10.1136/vr.d964

HOY, S. (2000): The use of infrared video technique and computer supported analysis in investigations of rabbit behaviour. In: Proc. 7th World Rabbit Congress 4–7 July 2000, Valencia, Spain, vol. B, 531–535.

MARAI, I. F. M. – HABEEB, A. A. – GAD, A. E. – MAHROSE, K. M. (2010): Rabbits productive, reproductive and physiological traits as affected by drinking saline water: a review. In: The 6th International Conference on Rabbit Production in Hot Climate, Assuit, Egypt, 177–189.

OKAB, A. B. – EL-BANNA, S. G. – KORIEM, A. A. (2008): Influence of environmental temperatures on some physiological and biochemical parameters of New-Zealand rabbit males. Slovak Journal of Animal Science, 41(1), 12–19.

SILVA K.G. – SOTOMAIOR C.S. (2021): Housing conditions of growing rabbits in Brazil. In: Proceedings 12th World Rabbit Congress - November 3–5 2021 - Nantes, France, Communication F-20, 4 pp.

SZENDRŐ Z. – PAPP Z. – KUSTOS K. (1999): Effect of environmental temperature and restricted feeding on production of rabbit does. In: Testik A. (ed.), Baselga M. (ed.). 2. International Conference on Rabbit Production in Hot Climates. Zaragoza: CIHEAM, 1999. 11–17.

SZENDRŐ, Z. (2019): A házinyulak nagyüzemi tartásának minimális állatvédelmi követelményei – a WRSA Magyar Tagozatának ajánlása. Acta Agraria Kaposváriensis, 23(1), 1–21. DOI: https://doi.org/10.31914/aak.2293

TSCHUDIN, A. – CLAUSS, M. – CODRON, D. – HATT, J. M. (2011): Preference of rabbits for drinking from open dishes versus nipple drinkers. Veterinary Record, 168(7):190-190a. DOI: https://doi.org/10.1136/vr.c6150

VERDELHAN, S. – BOURDILLON, A. – MOREL-SAIVES, A. – AUDOIN, E. (2004): Effect of a limited access to water on mortality of fattening rabbits. In: Proceedings of the 8th World Rabbit Congress, Puebla, Mexico. 1015–1021.

VILLALOBOS, O. – GUILLÉN, O. – GARCÍA, J. (2008): Circadian Changes of Rectal Temperature and feed and Water Intake in Adult Rabbits Under Heat Stress. In World Rabbit Congress. Vol. 1630, 1625.

WANG, Q. – FU, W. – GUO, Y. – TANG, Y. – DU, H. – WANG, M. – LIU, Z. – LI, Q. – AN, L. – TIAN, J. – LI, M. – WU, Z. (2019): Drinking warm water improves growth performance and optimizes the gut microbiota in early postweaning rabbits during winter. Animals, 9(6), 346. pp. 16. DOI: https://doi.org/10.3390/ani9060346

Letöltések

Megjelent

2022-12-15

Hogyan kell idézni

Adatok a házinyúl ivóvízellátásához. (2022). Journal of Central European Green Innovation, 10(Suppl 2), 68-74. https://doi.org/10.33038/jcegi.3555