Nyugat-Magyarországon fóliasátorban nevelt paprikapalánták és hajtatott paprikafajták virológiai vizsgálata 2023-2024-ben
DOI:
https://doi.org/10.70809/6576Kulcsszavak:
Capsicum annuum, paprika, vírus, RT-PCR, rezisztenciaAbsztrakt
Megközelítőleg 50 növényi vírus képes fertőzni a paprikát, melyek közül hazánkban szabadföldön a burgonya Y vírus (Potato virus Y, PVY) és az uborka mozaik vírus (Cucumber mosaic virus, CMV), hajtatásban pedig a paradicsom foltos hervadás vírus (Tomato spotted wilt virus, TSWV) és a tobamovírusok okozzák a legnagyobb problémát. A paprikát fertőző vírusok terjesztésében a vektorokon felül kiemelkedő szerepe van a fertőzött szaporítóanyagnak is. Így a paprikavírusok elleni védekezésben is elengedhetetlen a vírusmentes szaporítóanyag használata és a vektorok elleni hatékony védelem, ezeken felül pedig a vírusrezisztens fajták termesztése és a higiéniás rendszabályok betartása is fontos. Még a legprecízebb termesztéstechnológia ellenére is előfordulhatnak a zárt téri termesztés során is vírusfertőzések nem csupán a termő állományokban, de már a palántanevelőkben is, így ezek monitorozása kiemelten fontos a vírusmentes termő állományok kialakításához. 2023–2024-ben két Zala vármegyei kertészetből, fóliasátorból, paprika palántákról, illetve termő növényekről gyűjtött levél- és termésminták virológiai vizsgálatát végeztük el RT-PCR technikával. A vizsgálat során csak a TSWV jelenlétét tudtuk igazolni, 13 minta esetében kaptunk pozitív eredményt, míg a CMV, a PVY és tobamovírusok előfordulását egyetlen mintában sem tudtuk kimutatni. Érdekes megfigyelés volt, hogy a TSWV ellen rezisztenciagént hordozó Antal F1 és Zalkod F1 paprikafajták terméseiben a kialakult fekete nekrózisok ellenére is kimutattuk a TSWV-t. Eredményeink alapján megállapítható, hogy a TSWV rezisztens paprikafajták, illetve hibridek alkalmazása nem jelent teljes védelmet a TSWV kártételével szemben, ugyanis a vektorok kártételének következtében a TSWV rezisztens egyedeken is megjelenhetnek tünetek éppúgy, mint a rezisztencia gént nem tartalmazó, fogékony növényeken. Ezért a hajtatásban történő paprika termesztés alapvető feltétele a TSWV-t terjesztő vektorok monitorozása és a védekezés időben történő megkezdése. Ennek hiányában a TSWV rezisztens növények sem képesek értékesíthető termést hozni
Hivatkozások
Barboza, G. E. and Bianchetti, L. B. 2005. Three new species of Capsicum (Solanaceae) and key to the wild species from Brazil. Systematic Botany. 30 (4) 863–871. https://doi.org/10.1600/036364405775097905
Balázs S. 1994. A zöldségtermesztők kézikönyve. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Edwardson, J. R. and Christie, R. G. 1997. Viruses infecting peppers and other solanaceous crops Volume 2. University of Florida Agricultural experiment Station, Institute of Food and Agricultural Sciences, 766 pp.
FAO 2024. https://www.fao.org/land-water/databases-and-software/crop-information/pepper/fr/, Letöltés dátuma 2024. 02. 29.
Kálmán, D., Palkovics, L. and Gáborjányi, R. 2001. Serological, pathological and molecular characterisation of Hungarian Pepper mild mottle tobamovirus (PMMoV) isolates. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica. 36 (1–2) 31–42. https://doi.org/10.1556/APhyt.36.2001.1-2.4
KSH 2024. https://www.ksh.hu/stadat_files/mez/hu/mez0024.html, Letöltés dátuma 2024. 02. 29.
Li, J., Yang, P., Kang, J., Gan, Y., Yu, J., Calderón-Urrea, A., Lyu, J., Zhang, G., Feng, Z. and Xie, J. 2016. Transcriptome analysis of pepper (Capsicum annuum) revealed a role of 24-epibrassinolide in response to chilling. Fronters in Plant Science. 7 1281. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.01281
Nemes, K. and Salánki, K. 2020. A multiplex RT-PCR assay for the simultaneous detection of prevalent viruses infecting pepper (Capsicum annuum L.). Journal of Virological Methods. 278 113838. https://doi.org/10.1016/j.jviromet.2020.113838
Sáray R., Pinczés D., Salánki K., Bulecza Cs, Csilléry G. and Almási A. 2021. Szentesen üvegházban termesztett paprikaminták virológiai vizsgálata a 2019-2021 közötti időszakban. Növényvédelem. 82 (57) 453–459.
Sáray R., Szathmáry E., Pinczér D., Almási A., Deák T., Salánki K. és Palkovics L. 2022. Szőlő Ponit gris vírus (Grapevine Pinot gris virus, GPGV) fertőzöttség egy dél-magyarországi szőlőültetvényben. Növényvédelem. 58 (10) 429‒436.
Takácsné H. M. 2017. Zöldségtermesztés I. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.
Tóbiás I., Salánki K., Almási A., Timár Z., Palkovics L. és Csilléry G. 2014. Rezisztencia források keresése a paprika TSWV rezisztenciát áttörő törzsével szemben. pp. 449–453. In: Veisz O. (szerk.) Növénynemesítés a megújuló mezőgazdaságban, XX. Növénynemesítési Tudományos Nap, Budapest, Magyarország.
Wang, H, Wu, X, Huang, X, Wei, S, Lu, Z and Ye, J. 2022. Seed Transmission of Tomato Spotted Wilt Orthotospovirus in Peppers. Viruses. 14 (9) 1873. https://doi.org/10.3390/v14091873
Whitfield, A. E., Ullmann, D. E. and German, T. L. 2005. Tospovirus-thrips interactions. Annual Review of Phytopathology. 43 459–489. https://doi.org/10.1146/annurev.phyto.43.040204.140017
Xu, Q., Wen, X. and Deng, X. 2004. A simple protocol for isolating genomic DNA from chestnut rose (Rosa roxburghii tratt) for RFLP and PCR analyses. Plant Molecular Biology Reporter. 22 301–302. https://doi.org/10.1007/BF02773140
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2025 Szathmáry Erzsébet, Szendrei Lilla, Fehér Dorina
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.