Szalmabor készítés, tradíció és a jövő alternatív módszere?
Kulcsszavak:
szalmabor, szárított szőlő, klímaváltozás, borászatAbsztrakt
A szalmabor töppesztett szőlőből készülő borkülönlegesség, mely a szárítási folyamat során nedvességtartalmának jelentős részét elveszíti, ezáltal a bogyók koncentrált beltartalmi értékekkel bírnak az eljárás végére. Nevét a hagyományos szalmaágyon történő szárítási eljárásról kapta, mely a mai napig alkalmazott ugyan, azonban mára megjelentek és elterjedtebbé váltak más módszerek is, mint például a ládákban történő, avagy a drótra felfűzött fürtök szárítása is. Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, és máig aktívan alkalmazzák ezt az eljárást és hazánkban is találhatóak erre példák. Vizsgálatunk célja a kiinduláskor annak felderítése volt, hogy a hazai bortermelők hogyan és milyen megfontolásból alkalmazzák az eljárást, milyen tapasztalatokkal, ismeretekkel rendelkeznek. Lehetséges-e, hogy a szalmabor készítés nagyobb teret nyerjen a klímaváltozás hatására? A pincészetek válaszai alapján a szalmaborokra van fizetőképes kereslet, elkészítésük alacsonyabb kockázattal jár a szélsőségesebbé váló klimatikus adottságok mellett, mint a hagyományos késői szüretelésű boroké, azonban kézi munkaigényesebb a módszer.
Hivatkozások
Bényei, F., Lőrincz, A., Szendrődy, Gy., Sz. Nagy, L., Zanathy, G. 1999. Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Csépányi, Zs., 2010. Kutatásmódszertan, KomMédiaTanszék
Eissen, W., Mühlbauer, W., Kutzbach, H. D. 1985. Solar Drying of Grapes, Drying Technology, 3(1). 63–74. https://doi.org/10.1080/07373938508916255
Eperjesi, I. 2014: Borászati technológia. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Esmaiili, M., Sotudeh-Gharebagh, R., Cronin, K., Mousavi, M. A. E., Rezazadeh, G. 2007. Grape Drying: A Review, Food Reviews International, 23, 257-280. https://doi.org/10.1080/87559120701418335
Gyürki, A. 1861. Borászati-Szótár, 26.
Hajdu, I. 2005. Borpiac. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Jedlik, Á. 1834. Jedlik Ányos útinaplója (Ausztria, 1834. augusztus 11-28.), Jedlik Ányos Társaság, Budapest.
Kambas, M. 2005. Cypriots thought to be the first mediterranean winemakers, Reuters
Mosoni, P. 1999. - Borkultúra borászati alapokkal, GATE, Gödöllő
Orduna, R. M 2010. - Climate change associated effect on grape and wine quality and production, Food Research International, 43, 1844–1855 https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.05.001
Rolle, L., Caudana, A., Giacosa, S., Gerbi, V., Segade, S. R. 2010. Influence of skin hardness on dehydration, kinetics of wine grapes https://doi.org/10.1002/jsfa.4213
Tablas Creek Vineyards. 2019. Blog Tablas Creek - tablascreek.typepad.com
Werner, J. 2013. Az Olaszrizling P. 2 és a Kadarka szőlőfajta klónszelekciós nemesítése, Keszthely
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2020 Kárpátfalvi Bence, Kovács Barnabás
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.