Szalmabor készítés, tradíció és a jövő alternatív módszere?

Szerzők

Kulcsszavak:

szalmabor, szárított szőlő, klímaváltozás, borászat

Absztrakt

A szalmabor töppesztett szőlőből készülő borkülönlegesség, mely a szárítási folyamat során nedvességtartalmának jelentős részét elveszíti, ezáltal a bogyók koncentrált beltartalmi értékekkel bírnak az eljárás végére. Nevét a hagyományos szalmaágyon történő szárítási eljárásról kapta, mely a mai napig alkalmazott ugyan, azonban mára megjelentek és elterjedtebbé váltak más módszerek is, mint például a ládákban történő, avagy a drótra felfűzött fürtök szárítása is. Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, és máig aktívan alkalmazzák ezt az eljárást és hazánkban is találhatóak erre példák. Vizsgálatunk célja a kiinduláskor annak felderítése volt, hogy a hazai bortermelők hogyan és milyen megfontolásból alkalmazzák az eljárást, milyen tapasztalatokkal, ismeretekkel rendelkeznek. Lehetséges-e, hogy a szalmabor készítés nagyobb teret nyerjen a klímaváltozás hatására? A pincészetek válaszai alapján a szalmaborokra van fizetőképes kereslet, elkészítésük alacsonyabb kockázattal jár a szélsőségesebbé váló klimatikus adottságok mellett, mint a hagyományos késői szüretelésű boroké, azonban kézi munkaigényesebb a módszer.

Hivatkozások

Bényei, F., Lőrincz, A., Szendrődy, Gy., Sz. Nagy, L., Zanathy, G. 1999. Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Csépányi, Zs., 2010. Kutatásmódszertan, KomMédiaTanszék

Eissen, W., Mühlbauer, W., Kutzbach, H. D. 1985. Solar Drying of Grapes, Drying Technology, 3(1). 63–74. https://doi.org/10.1080/07373938508916255

Eperjesi, I. 2014: Borászati technológia. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Esmaiili, M., Sotudeh-Gharebagh, R., Cronin, K., Mousavi, M. A. E., Rezazadeh, G. 2007. Grape Drying: A Review, Food Reviews International, 23, 257-280. https://doi.org/10.1080/87559120701418335

Gyürki, A. 1861. Borászati-Szótár, 26.

Hajdu, I. 2005. Borpiac. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Jedlik, Á. 1834. Jedlik Ányos útinaplója (Ausztria, 1834. augusztus 11-28.), Jedlik Ányos Társaság, Budapest.

Kambas, M. 2005. Cypriots thought to be the first mediterranean winemakers, Reuters

Mosoni, P. 1999. - Borkultúra borászati alapokkal, GATE, Gödöllő

Orduna, R. M 2010. - Climate change associated effect on grape and wine quality and production, Food Research International, 43, 1844–1855 https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.05.001

Rolle, L., Caudana, A., Giacosa, S., Gerbi, V., Segade, S. R. 2010. Influence of skin hardness on dehydration, kinetics of wine grapes https://doi.org/10.1002/jsfa.4213

Tablas Creek Vineyards. 2019. Blog Tablas Creek - tablascreek.typepad.com

Werner, J. 2013. Az Olaszrizling P. 2 és a Kadarka szőlőfajta klónszelekciós nemesítése, Keszthely

Letöltések

Megjelent

2020-10-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek