Az imazalil és ipkonazol penetrációja a citrusfélékbe a posztharveszt kezelés során

Szerzők

  • Lányi Katalin Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszer-higiéniai Tanszék, e-mail: lanyi.katalin@univet.hu (levelező szerző) https://orcid.org/0000-0003-1992-6324
  • Lini Ákos Benedek Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszer-higiéniai Tanszék, e-mail: lini.akos.benedek@gmail.com
  • Buzás Anna Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszer-higiéniai Tanszék, e-mail: buzas.anna@univet.hu

Kulcsszavak:

imazalil, ipkonazol, citrom, penetráció, MRL érték, P. expansum

Absztrakt

A kutatás során a Rancona-I-Mix három különböző koncentrációjú vizes emulziójával (0,10; 0,27 és 0,50 mg/ml koncentráció imazalilra nézve) kezeltünk citromokat 1, 4 és 8 percig bemerítéses; valamint permetezéses technikával, majd 1 napos szárítás után megmértük a hatóanyagok (imazalil és ipkonazol) koncentrációját a citromok héján és belsejében. A kutatás másik vonalán a Rancona-I-Mix fungicid hatását vizsgáltuk 3 különböző töménységben Penicillium expansum penészgombán. Az eredmények alapján elmondható, hogy az imazalil nagymértékben képes a gyümölcshúsba penetrálni, egyes esetekben még az ADI/ARfD értéket is átlépve. A vizsgálati anyag koncentrációjának emelése sokkal nagyobb mértékben emeli a szer hatékony maradványanyag koncentrációját a héjon, mint a kezelési idő növelése, amely viszont a gyümölcsszövetbe való penetrációra hat nagyobb mértékben. A mikrobiológiai kísérleti vonalon a Rancona-I-Mix mind a 3 dózisban hatékonyan meggátolta a P. expansum növekedését.

Hivatkozások

Yang, Q., Qian, X., Dhanasekaran, S., Boateng, N. A. S., Yan, X., Zhu, H., He, F. and Zhang, H. 2019. Study on the Infection Mechanism of Penicillium Digitatum on Postharvest Citrus (Citrus Reticulata Blanco) Based on Transcriptomics. Microorganisms 7. 672.

Khamsaw, P., Sangta, J., Chaiwan, P., Rachtanapun, P., Sirilun, S., Sringarm, K., Thanakkasaranee, S. and Sommano, S. R. 2022. Bio-Circular Perspective of Citrus Fruit Loss

Caused by Pathogens: Occurrences, Active Ingredient Recovery and Applications. Horticulturae 8. 748.

Naqvi, S. A. M. H. 2004. Diseases of Fruits and Vegetables Volume I. Springer Netherlands, Dordrecht, 191-227.

Morales, H., Marín, S., Ramos, A. J. and Sanchis, V. 2010. Influence of post-harvest technologies applied during cold storage of apples in Penicillium expansum growth and patulin accumulation: A review. Food Control 21. 953-962.

Letöltések

Megjelent

2023-11-30