Az ózon hatása a Fuzárium fertőzöttség alakulására

Szerzők

  • Papp Evelin Mária Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Növényvédelmi Intézet, Növényvédelmi Tanszék, e-mail: evetke302@gmail.com
  • Both Gyula Vas Megyei Kormányhivatal, Növény- és Talajvédelmi Osztály, e-mail: gyula.both@outlook.hu
  • Takács András Péter Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Növényvédelmi Intézet, Növényvédelmi Tanszék, e-mail: Takacs.Andras.Peter@uni-mate.hu https://orcid.org/0009-0000-8149-8581

Kulcsszavak:

búza, ózon, Alternaria spp., Fusarium spp.

Absztrakt

A Vas Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának Növény- és Talajvédelmi Osztályán az ózon gáz hatását vizsgáltuk a búzaszemeken található Fusarium spp. fertőzöttségre, továbbá értékeltük az elmúlt 5 év fuzárium fertőzöttségi adatait. A meteorológiai tényezők közül csak a csapadék mennyiséget vizsgálva a Fusarium fertőzöttség tekintetében nem állapítottunk meg összefüggést. Az egyszikű elővetemények esetében magasabb fertőzöttséget tapasztaltunk. Eredményünk alátámasztja az elővetemény, valamint a vetésforgó fontosságát a fuzárium fertőzések leküzdésében. Az ózon kezelés hatásárára a Fusarium fertőzöttség csökkenését tapasztaltuk, amely esetében a különbség a kontroll csoporthoz képest nem volt szignifikáns. Az ózon a csírázásra negatív hatást nem gyakorolt.

Hivatkozások

Ferrigo, D., Raiola, A. and Causin, R. 2016. Fusarium Toxins in Cereals: Occurrence, Legislation, Factors Promoting the Apperance and Their Management. Molecules 21. 627.

Izsáky Z. 2004. Szántóföldi növények vetőmagtermesztése és kereskedelme. Mezőgazda Kiadó, Budapest

Li, M. M., Guan, E. Q. and Bian, K. 2015. Effect of ozone treatment on deoxynivalenol and quality evaluation of ozonised wheat. Food additives an contaminants part achemistry analysis control exposure & risk assessment 32(3). 544-553

Mesterházy Á. 2010. A mikotoxinok táplálékláncból való kiiktatásának lehetőségei, a rezisztencianemesítés, a fajtaelismerés és az agrotechnika területén. In: Aktualitások a mikotoxin kutatásban, (Szerk.: Kovács M.) Agroinform Kiadó, Budapest 119-139.

Piemontese, L., Messia, M. C., Marconi, E., Falasca, L., Zivoli, R., Gambacorta, L., Perrone, G. and Solfrizzo, M. 2018. Effect of gaseous ozone treatments on DON, microbial contaminants and technological parameters of wheat and semolina. Food additives and contaminants part achemsitry analysis control exposure & risk assessment 35(4). 760-771.

Savi, G. D., Piacentini, K. C., Bittencourt, K. O. and Scussel, V. M. 2015. Ozone treatment efficiency on Fusarium graminearum and deoxynivalenol degradation and its effects on whole wheat grains (Triticum aestivum L.) quality and germination. Journal of stored products research 59. 245-253.

Udvardy P. 2010. Növény- és állattani ismeretek 2., Gabonafélék termesztése Nyugat-Magyarországi Egyetem

Ulger, T. G., Ucar, A., Cakiroglu, F. P. and Yilmaz, S. 2020. Genotoxic effects of mycotoxins. Toxicon 185. 104-113.

Wang, L., Shao, H., Luo, X., Wang, R., Li, Y., Li, Y., Luo, Y. and Chen, Z. 2016. Effect of Ozone Treatment on Deoxynivalenol and Wheat Quality. Plos one 11(1).

Zhuang, K., Zhang, C., Zhang, W., Xu, W., Tao, Q., Wang, G., Wang, Y. and Ding, W. 2020. Effect of different ozone treatments on the degradation of deoxynivalenol and flour quality in Fusarium-contaminated wheat. Cyta-journal of food 18(1). 776-784

Letöltések

Megjelent

2023-04-15