Erwinia amylovora baktériumfajra érzékeny és toleráns körtefajták vizsgálata

Szerzők

  • Varga Dorina Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet, e-mail: dorka0611@gmail.com (levelező szerző)
  • Kocsisné Molnár Gitta Magyar Agrár - és Élettudományi Egyetem, Kertészettudományi Intézet, e-mail: kmg@georgikon.huom (levelező szerző) https://orcid.org/0000-0003-4213-2936

Kulcsszavak:

tűzelhalás, Erwinia amylovora, körte, fogékonyság, rezisztencia

Absztrakt

Vizsgálataink során különféle körtefajták Erwinia amylovora (Burril) Winslow et al. (továbbiakban Erwinia amylovora) baktériumfaj fogékonyságával és ellenállóságával foglalkoztunk. Kísérleteink során virág és éretlen gyümölcs-fertőzést végeztünk két baktériumtörzs felhasználásával.

A virágfertőzés során hét fajtát kapilláris technikával fertőztünk. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a ‚Packham Triumph’ fajta volt a legfogékonyabb. Mivel a virágszervek érzékenyek, ezért mérsékelten fogékony fajtát nem tudtunk megfigyelni. Legkisebb változást a ‚Harrow Delicios’ fajta mutatta.

Éretlen gyümölcs vizsgálata során tizenegy fajtát vontunk be kísérletünkbe. Megállapítottuk, hogy a ‚Worden Seckel‘ körtefajta mutatta a legkisebb elváltozást, míg a ‚William’ fajtán figyeltük meg a legtöbb tünetet.

Hivatkozások

Bubán T., Orosz-Kovács Zs. és Farkas Á. 2003. Az Erwinia amylovora fertőzés elsődleges helye a virágok nektáriuma. Kertgazdaság. 35. 10-16.

Glits M. és Folk Gy. 2000. Kertészeti növénykórtan. Mezőgazda Kiadó. Budapest, 582.

Soltész M. 1998. Gyümölcsfajta-ismeret és -használat. Mezőgazda kiadó. Budapest, 156-181.

Van der Zwet, T. and Keil, H.M. 1979. Fire Blight - A bacterial disease of Rosaceous plants. Agriculture Handbook 510. US Department of Agriculture, Washington DC, 200.

Vanneste, J. L. (2000) ‘What is fire blight? Who is Erwinia amylovora? How to control it?’, CABI Books. CABI. doi: https://10.1079/9780851992945.0001

Kiss L. 2001. Gyümölcsfajták I. Almatermésűek és bogyósok. Mezőgazda Kiadó. Budapest, 48-65.

Letöltések

Megjelent

2022-01-15