A fajtaminősítés kérdése gabonafélékben toxikus gombákkal szemben. A termés nem minden

Szerzők

  • Mesterházy Ákos Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft, e-mail: akos.mesterhazy@gabonakutato.hu (levelező szerző) https://orcid.org/0000-0002-8090-9219
  • Szabó Balázs Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft, e-mail: balazs.szabo@gabonakutato.hu https://orcid.org/0000-0002-4980-4320
  • Berényi Attila Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft, e-mail: attila.berenyi@gabonakutato.hu
  • Meszlényi Tamás Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft, e-mail: tamas.meszlenyi@gabonakutato.hu
  • Tóth Beáta Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft, e-mail: beata.toth@gabonakutato.hu

Kulcsszavak:

fajtaminősítés, gabonafélék, mikotoxin

Absztrakt

Mára a hazai és nemzetközi kutatás létrehozta azokat a kísérleti technikákat és módszereket, amelyekkel az adott növényfajta toxinkockázata mérhető. Mivel a gombabetegségekre fogékony gabonafajták toxikus gombákkal szembeni megbízható védelme sem növényvédő szeres, sem agrotechnikai úton nem oldható meg, kukoricában pedig hatásos fungicid technológia nem áll rendelkezésre, így a legfontosabb lehetőség egy legalább közepes növényi ellenállóság. Ilyen tulajdonsággal rendelkező fajták minden kalászosban és kukorica esetében is vannak a piacon. A genotípusok közötti ellenállóság különbségek legalább tízszeresek, így a fogékony genotípusok selejtezésével az élelmiszer- és takarmánybiztonság lényegesen javítható.

Hivatkozások

Mesterhazy, A. 2020. Updating the Breeding Philosophy of Wheat to Fusarium Head Blight (FHB): Resistance Components, QTL Identification and Phenotyping- a review. Plants. 9. 1702. https://doi.org/10.3390/plants9121702.

Mesterhazy, A., Toldine Toth, E., Szel, S., Varga, M. and Toth, B. 2020. Resistance of maize hybrids to Fusarium graminearum, F. culmorum, and F. verticillioides ear rots with toothpick and silk channel inoculation, as well as their toxin production. Agronomy. 10. 1283. https://doi.org/10.3390/agronomy10091283

Szabo, B., Toth, B., Toth Toldine E., Varga M., Kovacs N., Varga J., Kocsube, S., Palagyi, A., Bagi F., Budakov, D., Stojšin, V., Lazic, S., Bodroža-Solarov M., Colovic, R., Bekavac, G., Purar, B., Jockovic, D. and Mesterházy, A. 2018. A New Concept to Secure Food Safety Standards against Fusarium Species and Aspergillus Flavus and Their Toxins in Maize. Toxins. 10. 372. https://doi.org/10.3390/toxins10090372

Sváb J. 1981. Biometriai módszerek a kutatásban, 3. kiadás. Mezőgazdasági Kiadó. Budapest, 557. ISBN 963 231 0136.

Letöltések

Megjelent

2022-01-15