Greenhouse gas emissions in the countries of the Visegrad Group: an analysis of sustainable agriculture and environmental management
Kulcsszavak:
Visegrádi Négyek, agrár-környezet, kibocsátás intenzitásAbsztrakt
Tanulmányunkban számba vettük a főbb mezőgazdasági termékek üvegházhatású gáz kibocsátási intenzitását a Visegrádi Négyek tekintetében. A vizsgált időintervallum 2000-2017 közötti időszak. Statisztikai számítások elvégzését követően elmondható, hogy az országok mezőgazdasági termékeik előállításának ÜHG kibocsátás intenzitása legtöbb vizsgált termék esetében hasonlóképpen alakult. Bárányhús előállítás, valamint a tojás termelés esetében tapasztaltunk jelentősebb eltéréséket az országok kibocsátási adatai között. Gabona termékek előállítása tekintetében azonos hullámvonalak leírása mellett - Csehország kivételével mindegyik ország csökkentette kibocsátását. Sertéshús előállításának kibocsátása tekintetében folyamatos csökkenést figyelhettünk meg - Szlovákia kivételével- minden tagország esetében. Tehéntej előállításával kapcsolatos kibocsátások tekintetében pedig kivétel nélkül mindegyik ország csökkentette ÜHG kibocsátás intenzitásának mértékét. Az országok közötti különbségekért a piaci viszonyok eltérő alakulása és a mezőgazdaság eltérő felépülése is felelős.
Hivatkozások
Balogh, J.M. and Borda, Á. 2021. A mezőgazdaság szerepe a klímaváltozásban- Nemzetözi kitekintés. Statisztikai Szemle. 99(5). 430–432. (in Hungarian)
European Commision 2020. Working with Parliament and Council to make the CAP reform fit for the European Green Deal. Brüsszel.
Hongdou, L., Shiping, L. and Hao, L. 2018. Existing agricultural ecosystem in China leads to environmental pollution: an econometric approach. Environmental Science and Pollution Research. 25(24). 24488–24499.
FAOSTAT. DATA. 2019. http://www.fao.org/faostat/en/#search/Emission%20intensity (download: March 9, 2021)
FAOSTAT. METADATA. 2021. http://www.fao.org/faostat/en/#data/EI/metadata (download: March 9, 2021)
Foley, J.A., Ramankutty, N., Brauman, K.A., Cassidy, E.S., Gerber, J.S., Johnston, M., Mueller, M.D., O’Conell, C., Ray, D.K., West, P.C., Balzer, C., Bennett, E.M., Carpenter, S.R., Hill, J., Monfreda, C., Polasky, S., Rockström, J., Sheehan, J., Siebert, S., Tilman, D. and Zaks, D.P. M. 2011. Solutions for a cultivated planet. Nature. 478(7369). 337–342. https://doi.org/10.1038/nature10452.
Horn, P., Bodrogi, G.B., Sáfár, L. and Péter, H. 2012. A juhtenyésztés világ és európai tendenciái,komplex környezeti és az éghajlat változás hatásai. http://real.mtak.hu/87372/1/%C3%81llatteny_193-214.pdf (download: March 17, 2021) (in Hungarian)
OECD.DATA. 2021. Agri-Environmental other indicators. https://stats.oecd.org/viewhtml.aspx?datasetcode=AEI_OTHER&lang=en (download: January 27, 2021)
Pogány, A. 2011. Ammónia koncentráció-és fluxusmérő műszer fejlesztése a környezetvédelmi kutatásokhoz. PhD dissertation. University of Szeged, Szeged. https://doi.org/10.14232/phd.680. (in Hungarian)
Sárváry, A. 2011. Környezetegészségtan. University of Debrecen, Debrecen. (in Hungarian)
Szabó, Z. 2010. A növénytermesztés környezeti hatásainak értékelése, különös tekintettel a biodiverzitásra Egy intenzív- és egy ökogazdaság externális hatása. Corvinus University of Budapest, Budapest. (in Hungarian)
Szaktudás Kiadó Ház Zrt. 2008. "A" Tételű modul - Környezetvédelem. Szaktudás Kiadó Ház Zrt. https://docplayer.hu/4773952-A-tetelu-modul-kornyezetgazdalkodas-szaktudas-kiadohaz-zrt.html. (download: January 27, 2021) (in Hungarian)
Taylor, R. and Entwistle, J. 2015. Agriculture and environment: fundamentals and future perspectives. In Handbook on the Globalisation of Agriculture. Edward Elgar Publishing. https://doi.org/10.4337/9780857939838.
Williams, A.G., Audsley, E. and Sandars, D. L. 2006. Determining the environmental burdens and resource use in the production of agricultural and horticultural commodities Defra project report IS0205. Zu finden in: http://randd.defra.gov.uk/Default.aspx (download: March 17, 2021)
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2022 Bartl Bianka, Soós Gábor, Stankovics Petra, Simon-Gáspár Brigitta
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.