Szalmabor készítés, tradíció és a jövő alternatív módszere?
Keywords:
straw wine, dried grapes, climate change, oenologyAbstract
Straw wines are wine delicacies that are made of grapes that loose most of their moisture during the period of drying, so the inner contents are concentrated in the berries. Traditionally, the clusters are dried on straw mats, which gave the origin of the name, although in recent days alternative methods are being incorporated, such as drying in wooden crates, or the clusters being laced onto twines. The method has been used for centuries in numerous wine regions across Europe, and there are some wineries that apply the method in Hungary as well. Our research focuses on how do the winemakers in Hungary use the straw wine making technique, and what are their experiences? Is it possible, that the straw wine making methods gain popularity due to the consequences of climate change? Based on the feedback from the wineries, there is a market demand for straw wines, and the method involves less risk than that of the late harvested ones, though it requires more human resources.
References
Bényei, F., Lőrincz, A., Szendrődy, Gy., Sz. Nagy, L., Zanathy, G. 1999. Szőlőtermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Csépányi, Zs., 2010. Kutatásmódszertan, KomMédiaTanszék
Eissen, W., Mühlbauer, W., Kutzbach, H. D. 1985. Solar Drying of Grapes, Drying Technology, 3(1). 63–74. https://doi.org/10.1080/07373938508916255
Eperjesi, I. 2014: Borászati technológia. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Esmaiili, M., Sotudeh-Gharebagh, R., Cronin, K., Mousavi, M. A. E., Rezazadeh, G. 2007. Grape Drying: A Review, Food Reviews International, 23, 257-280. https://doi.org/10.1080/87559120701418335
Gyürki, A. 1861. Borászati-Szótár, 26.
Hajdu, I. 2005. Borpiac. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Jedlik, Á. 1834. Jedlik Ányos útinaplója (Ausztria, 1834. augusztus 11-28.), Jedlik Ányos Társaság, Budapest.
Kambas, M. 2005. Cypriots thought to be the first mediterranean winemakers, Reuters
Mosoni, P. 1999. - Borkultúra borászati alapokkal, GATE, Gödöllő
Orduna, R. M 2010. - Climate change associated effect on grape and wine quality and production, Food Research International, 43, 1844–1855 https://doi.org/10.1016/j.foodres.2010.05.001
Rolle, L., Caudana, A., Giacosa, S., Gerbi, V., Segade, S. R. 2010. Influence of skin hardness on dehydration, kinetics of wine grapes https://doi.org/10.1002/jsfa.4213
Tablas Creek Vineyards. 2019. Blog Tablas Creek - tablascreek.typepad.com
Werner, J. 2013. Az Olaszrizling P. 2 és a Kadarka szőlőfajta klónszelekciós nemesítése, Keszthely
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Kárpátfalvi Bence, Kovács Barnabás
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Cikkre a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).