A termőhely földrajzi paramétereinek meghatározó szerepe szántóföldi növényfajok aszályindexének alakulásában Magyarországon - M. Kassai, Katalin; Kende, Zoltán; Tarnawa, Ákos; Jolánkai, Márton (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2025)
A szántóföldi növények növekedésében és fejlődésében döntő szerepe van a termőhely vízellátottságának. A MATE növénytermesztési kutatásaiban vizsgálták a termesztett növényfajok és a termőhely földrajzi paraméterei által meghatározott ariditási értékek összefüggését. Hat növényfaj (cukorrépa Beta vulgaris, őszi árpa Hordeum vulgare, őszi búza Triticum aestivum, kukorica Zea mays, burgonya Solanum tuberosum, és lucerna Medicago sativa) termesztési paramétereit elemezték tizenkét termőhely (Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Siófok, Szeged, Szolnok, Szombathely) meteorológiai állomásainak adatbázisán. A vizsgálat során az aszályindexek (PAI), illetve a sérülékenységi indexek (VI) kölcsönhatásait tanulmányozták. A kapott eredmények alapján igazolható volt, hogy a kalászos gabonák aszálytűró képessége volt a legnagyobb, a kukoricáé és a burgonyáé pedig a legkisebb. A lucerna és a cukorrépa vízellátottsági kitettsége is jelentős volt. A termőhely földrajzi paraméterei közül a tengerszint feletti magasság az aszályindexekkel negatív korrelációt mutatott.
Keywords: szántóföldi növények; földrajzi paraméterek; termőhely; aszály; érzékenység