Kísérleti terv a hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa L.) virág etanolos kivonatában található 5-koffeoil-kinsav (5-CQA) elemzésére - Chandimala, U. R.; Sik, Beatrix; Ajtony, Zsolt (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2025)
Ez a tanulmány optimalizálta az 5-koffeoil-kinsav (5-CQA), a hibiszkuszvirágokban a domináns klorogénsav extrakcióját és elemzését, fenntartható etanolos extrakciós módszerrel kombinálva nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás (HPLC) elemzéssel.  A hibiszkuszból származó 5-CQA optimális oldószeres extrakciós körülményeinek meghatározásához Response Surface Methodology (RSM) módszert alkalmaztunk, amely három tényezőt tartalmazott: pH-szint (2, 4,5, 7), extrakciós idő (20, 40, 60 perc) és oldószer összetétele (25 v/v%, 50 v/v%, 75 v/v% etanol). A hőmérsékletet a forrásponton tartottuk az extrakciós periódus alatt. Az RSM a 25%-os etanolt (pH 7) és a 25 perces hőkezelést azonosította optimális extrakciós körülményként az 5-CQA hozam maximalizálásához. Két HPLC oszlop; A hosszúságban, átmérőben és részecskeméretben eltérő InertSustain Phenyl (A) és Synergi Polar (B) kromatográfiás teljesítményét a HPLC-UV jelek 325 nm-es hullámhosszon történő monitorozására értékelték. Mindkét oszlop mozgófázisa acetonitrilből és (ortofoszforsavval) savanyított vízből állt. Mindkét HPLC oszlop magas korrelációs együtthatót ért el (0,9908 és 0,9965, A és B) az extrahált 5-CQA és a standard csúcsok között. Optimalizált körülmények között az 5-CQA hozama 1,43 mg/g és 1,48 mg/g száraz hibiszkuszvirág volt az A és B oszlopban. Az irodalomban közölt módszerekhez képest a kifejlesztett protokoll nagy hatékonyságot, csökkentett oldószerhasználatot és minimális hőkezelést kínál, így kényelmes és fenntartható alternatívát jelent az 5-CQA extrakcióhoz.
Keywords: 5-koffeoil-kinsav; klorogénsav; etanolos kivonat; hibiszkusz; HPLC-PDA