’Candidatus Phytoplasma vitis’ fertőzése egy Dunától keletre fekvő hazai szőlőültetvényben - Szathmáry, Erzsébet; Merkely, Balázs; Végh, Anita (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2024)
Hazánkban szőlőn mind ez ideig két fitoplazma faj, a ’Candidatus Phytoplasma vitis’ és a ’Ca. Phytoplasma solani’ jelenlétét azonosították. A ’Ca. Phytoplasma vitis’ egyike a szőlő gazdaságilag legjelentősebb kórokozóinak. Fertőzése következtében a termés mennyisége és minősége jelentősen csökken, a fertőzött tőkék pedig akár néhány éven belül ki is pusztulhatnak. A ’Ca. Phytoplasma vitis’ hazai megjelenéséről elsőként 2013-ban számoltak be Zala vármegyéből, azóta a Dunántúl számos borvidékéről jelezték előfordulását szőlőről és erdei iszalagról, a Dunától keletre azonban szőlőről csupán néhány esetben azonosították. 2023 nyarán, egy csongrádi szőlőültetvényben, a tőkék levélzetének sárgulására és gyors tőkepusztulásra lettek figyelmesek. Össznukleinsav-kivonást követően, univerzális fitoplazma primerpárokat (P1/P7 and fU5/rU3) felhasználva, nested-PCR technikával teszteltük a minták fitoplazma-fertőzöttségét. Minden vizsgált minta fitoplazma fertőzöttnek bizonyult. A Tru9I restrikciós endonukleázzal végzett in silico RFLP vizsgálat eredményeképpen kapott hasítási mintázat alapján, a’Ca. Phytoplasma vitis’ fajt azonosítottuk, mely kórokozó előfordulását Csongrád-Csanád vármegyéből, szőlőről eddig még nem jelezték.
Keywords: Vitis; szőlő; fitoplazma; PCR; Flavescence dorée