Abiotikus stresszhatások a szója (Glycine max L. Merr.) csírázóképességére - Anh, Kiet Huynh; Balázs, László; Kassai, Katalin M.; Jolánkai, Márton (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2024)
Az abiotikus stresszhatások eltérő módon befolyásolják a növények növekedését és fejlődését. Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen végzett kísérletben a hőmérséklet, a sókoncentráció és a vízellátottság szója magvak életképességére gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérletben elemezték a csírázóképesség és a kezdeti fejlődést. A kapott eredmények szerint a szója magvak csírázását és a kezdeti fejlődését nagymértékben meghatározzák a vizsgált abiotikus tényezők; a hőmérséklet, a sókoncentráció, illetve a vízellátottság mértéke.
Keywords: abiotikus stressz; csírázóképesség; szója; belvíz; szikesedés; hőmérséklet