Phytophthora infestans által kiváltott génexpressziós változások különböző burgonya fajtákban - Tran Dinh, Quyen; Taller, János; Nagy, Erzsébet; Mészáros, Melinda; Polgár, Zsolt; Wolf, István; Frank, Krisztián (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2024)
A burgonyavészt előidéző Phytophthora infestans a burgonya legveszélyesebb kórokozója. Ez idáig számos rezisztenciagént azonosítottak különféle vad burgonyafajokban, és néhányat ezek közül izoláltak is. A több, mint hat évtizedre visszatekintő keszthelyi rezisztencianemesítési program során rassz-specifikus P. infestans rezisztenciagéneket építettek be számos fajtába. Ezek egyikét, a White Lady-t (WL) használtuk a jelen tanulmány transzkriptomikai vizsgálataiban két másik fajtával a fogékony Sárvári borostyánnal (Sb) és a Kastiával (K) együtt. A jelen vizsgálatok célja a három fajtában a Phytophthora fertőzésre adott stressz válasz molekuláris genetikai jellemzése volt. A transzkriptomokat a fertőzés után 18, 24, 48 és 72 órával gyűjtött levélmintákból készítettük. Az eredmények világosan mutatják, hogy a rezisztens WL-ben szignifikánsan több gén, egyes esetekben 3-5-ször annyi gén expressziója növekedett, mint a fogékony fajtákban. Hasonlóképpen, szignifikánsan több gén expressziós szintje csökkent a WL-ben mint a fogékony fajtákban. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rezisztens fajtában az egész genetikai apparátusra kiterjedő változások mennek végbe, melyben gének tízezreinek működése módosul. Feltételezhetően ezen átfogó génexpressziós változásokat a White Lady-ben jelenlévő rassz-specifikus rezisztenciagének indukálják, és egyben ez a feltétele a sikeres rezisztencia válasznak.
Keywords: Phytophthora infestans; burgonyavész; burgonya; rezisztencia; transzkriptom