Hipertemporális UAV felvételek információtartalmának elemzése - Bíró, Lóránt; Berke, József; Kozma-Bognár, Kristóf; Kozma-Bognár, Veronika (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
Napjainkban a drónok által szolgáltatott adatok rendkívül hasznos információkat szolgáltatnak a szakemberek számára. A UAV-k által gyűjtött nagy méretű adatsorok feldolgozása viszont eltérő módszertani elemeket igényelhetnek az egyes kamerarendszerekben elhelyezett érzékelők tulajdonságai alapján. A hordozó eszközökön elhelyezett érzékelők nem csupán az adatok gyűjtését, hanem az adott célnak megfelelő kiértékeléseket is jelentősen befolyásolhatják. Az érzékelők által létrehozott adatsorokat az egyes kamerarendszerekre vonatkozóan eltérő geometriai, spektrális és időbeli felbontás jellemezheti. Információelméleti entrópia számításával jellemezhetjük a Bayer típusú, CFA filtert tartalmazó (Color Filter Array) és a Global Shutter érzékelők spektrális rétegeinek információtartalmát. Amennyiben a felvételezést követően eltérő spektrális, geometriai és időbeli adatsorok állnak rendelkezésünkre, a feldolgozás történhet az adatsorok külön-külön vagy ezek együttes feldolgozásával. Az eltérő tulajdonságú légifelvételek esetében az adatfeldolgozás folyamatában adatfúziós eljárásokat is alkalmazhatunk, mely számos kihívást jelent a távérzékeléssel foglalkozó szakemberek számára. A megfelelően elvégzett adatfúzió tovább növelheti az adatokban rejlő lehetőségeket. Cikkünkben bemutatjuk a Kis-Balaton mintaterületén végzett, környezetvédelmi célú légifelvételezéseink információtartalom alapú feldolgozását. A képfeldolgozás során elvégeztük az adatok geodéziai alapú és mintaillesztés alapú integrálását, melynek eredményeit a felvételek entrópia alapú elemzésével is bemutatjuk. A vizsgálatainkat kiterjesztettük a gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott képosztályozó eljárásokra is, továbbá bemutatjuk az eljárások eredményképeinek elemzéséhez kapcsolódó hibamátrixok elemzését és a kapott Kappa-indexeket. Mindezeket azért végeztük a fentiekben ismertetett módon, mert nem igényelnek egyedi megoldásokat és a gazdák vagy felhasználók alapismeretek mellett is elvégezhetik.
Keywords: drón; hipertemporális; multispektrális; növényvédelem; osztályozás