Importált kórokozók jelentősége avokádón (Persea americana Hass.) - Szendrei , Lilla; Petróczy , Marietta; Ágoston , János; Tóth , Annamária (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
Az importált gyümölcsökkel és zöldségfélékkel számos kórokozó is érkezik. A trópusi területekről származó avokádó (Persea americana Hass.) hazánkban is nagy népszerűségnek örvend, azonban a boltok polcain gyakran megfigyelhetünk rajtuk növénypatogének okozta elváltozásokat. Célul tűztük ki a kórokozók azonosítását morfológiai jellemzők és az ITS genomi régió DNS-szekvenciája alapján. A terméseken Colletotrichum, Fusarium, Phomopsis fajok jelenlétét igazoltuk.
Keywords: Persea americana; Colletotrichum sp.; Fusarium sp.; Phompsis sp.