Különböző szójafajták növénykórtani értékelése - Varga, Zsolt; Novák, László (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
A szerzők a szója levélzetének és szárának károsításában szerepet játszó kórokozó gombák növénykórtani értékelését végezték el 11 eltérő éréscsoportú szójafajta esetében. A vizsgálatokat földrajzilag négy különböző helyszínen, gombaölő szeres kezelésben nem részesített nagyparcellás területen elemezték. Az értékelések során a levélfertőzöttségben a Peronospora manshurica, Septoria glycines, Cercospora kikuchii gombafajok fertőzésének mértékét és gyakoriságát határozták meg. A szárfertőzést előidéző Phomopsis phaseoli, Colletotrichum glycines, Sclerotinia sclerotiorum és Macrophomina phaseolina kórokozók esetében a fajták között tapasztalt fertőzési különbségekre is szolgáltatnak adatokat. Vizsgálataikban egy adott évjárat különböző mikroökológiai tulajdonságokkal rendelkező helyszínein állapították meg a szója fontosabb betegségeinek dominancia viszonyait, előzetes információkat szolgáltatva a nemesítőházaknak.
Keywords: szója; kórokozó gomba; levélfertőzés; szárfertőzés