Újabb tapasztalatok a törzsinjektálás és a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson, 1929) vonatkozásában - Kiss, Máté; Sörös, Csilla; Gutermuth, Ádám; Szabó, Árpád (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
2021-ben végzett kísérletünk során három rovarölő hatóanyag (abamektin, emamektin-benzoát, acetamiprid) (larvicid) hatását értékeltük törzsinjektálással történő kijuttatás mellett a nyugati dióburok-fúrólégy ellen (Rhagoletis completa). Mindeközben mértük a hatóanyag dió burokban kialakuló koncentrációját is. Mindhárom hatóanyaggal végzett törzsinjektálás hatásosnak bizonyult, csökkent a kártétel mértéke a kontrollhoz képest. A burokban visszamért hatóanyag mennyisége minden esetben pozitívan korrelált a larvicid hatással. A peszticid szermaradékok meghatározását UHPLC-MS/MS kapcsolt technika segítségével végeztük. Méréseink során az acetamiprid kivételével sem a friss, sem a szárított dióbél nem tartalmazott a megengedett növényvédőszer-maradéknál nagyobb hatóanyag mennyiséget.
Keywords: Juglans regia; törzsinjektálás; nyugati dióburok-fúrólégy; abamektin; emamektin-benzoát; acetamiprid