A prokloráz penetrációja a növényi szövetekbe posztharveszt alkalmazás során és mérgező hatása házityúk-embriókra - Buzás, Anna; Major, László; Batta, Sára; Lányi, Katalin (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
Kutatásunk során citromokon tanulmányoztuk a prokloráz penetrációját a növény mélyebb szöveteibe. Háromféle koncentrációban, 1, 4 illetve 8 perc behatási idővel bemerítéses módszerrel, emellett permetezéssel vittük fel a készítményt a gyümölcsre. A kezelési kísérletek azt mutatták, hogy mind a bemerítési időnek, mind a vizsgálati anyag koncentrációjának szignifikáns hatása volt a gyümölcs héján mérhető reziduum-szintekre. A permetezéssel felvitt növényvédő szer alacsonyabb reziduum-szintet eredményezett, mint az ugyanolyan koncentrációjú bemerítéses kísérletek legtöbbje. Az élelmiszer-toxikológiai vizsgálatokon túl a házityúk tojásokon is alkalmaztuk a növényvédő szert, hogy információt nyerjünk az ökotoxikológiai tulajdonságairól. Ezen vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a prokloráznak jól kimutatható embriókárosító hatása van.
Keywords: prokloráz; fungicid; ökotoxicitás; MRL érték