A tolerancia hatása egyes almát fertőző gombafajok megjelenésére - Sólyom, Laura; Lengyel, Kálmán; Takács, András Péter (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
Vizsgálatainkat egy Veszprém melletti Szabadság-pusztán található almásban 2022.04.08.-10.06. közötti időszakban végeztük. Az Idared fajta esetében a fertőzöttség felvételezésénél a kezelt és kezeletlen sorokban található összes fán meghatároztuk a lisztharmat fertőzöttség mértékét és gyakoriságát. A többi almafajtánál (Luna, Bonita, Gála) 100 a mintavétel során véletlenszerűen kiválasztott levélmintán vizsgáltuk a lisztharmat és varasodás fertőzöttségét. A Gála fajta esetében 100 levélmintából 83 levélen észleltünk varasodás fertőzöttséget, míg a gyümölcsök esetében 100 mintából 14 gyümölcsön figyeltünk meg tüneteteket a kezeletlen területen. A kezelt területen nem találtunk fertőzött leveleket, és a gyümölcsök esetében 100-ból mindössze 3 gyümölcsön voltak tünetek. Az Idared fajtán a kezeletlen területen jóval nagyobb volt a lisztharmatfertőzés gyakorisága, mint a kezelt terület esetében, de a fertőzöttség mértéke egyformán magas volt. A Luna fajta esetében a tenyészidőszak folyamán nem észleltünk varasodást, és lisztharmat tüneteket, amely a magas fokú toleranciának köszönhető. A Bonita fajta esetében a tenyészidőszak végén, 100 levélből 62 levélen tapasztaltunk lisztharmat fertőzöttséget. Varasodást nem észleltünk a fajtán.
Keywords: rezisztencia; alma; lisztharmat; varasodás; fajtaválasztás