Káposztafélék xantomonászos feketeerűség betegségét okozó kórokozó elleni védekezési lehetőségek értékelése szabadföldön - Czina, Miklós István; Fodor, Attila; Végh, Anita (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
A káposztafélék termesztésének és fogyasztásának évszázadokra visszanyúló története van hazánkban. Az egyik legmeghatározóbb kórokozójuk a Xanthomonas campestris pv. campestris növénypatogén baktérium, ami a fekteerűség betegséget okozza. A kórokozó ellen a preventív védekezési mód a leghatékonyabb, így a piacon kapható toleráns fajták választása elengedhetetlen a sikeres termesztés szempontjából. Vizsgálatunk során 9 fajta ellenállóságát vizsgáltuk a kórokozóval szemben, valamint különböző természetes anyagok (citrom, fahéj, narancsolaj) hatását értékeltük szabadföldi kísérlet során. Három Xanthomonas campestris pv. campestris izolátum törzskeverékével fertőztük meg a növényeket, melyeket négy alkalommal kezeltünk. Az értékelés a leveleken kialakuló tünetek száma alapján történt. Az alkalmazott kezelések között jelentős eltérést nem tapasztaltunk, csak a fertőzött kontroll tér el szignifikánsan a citromleves és a fahéj 0,025 %-os koncentrációs kezelésektől. A vizsgált fajták közül a Bejo ’3415’-ös fajtajelölt emelhető ki, ami szignifikánsan különbözött a többi vizsgált fajtától.
Keywords: feketeerűség; káposztafélék; Xanthomonas campestris pv. campestris; környezetkímélő védekezés