A paradicsom integrált és alternatív növényvédelmi technológiáinak vizsgálata - Dezső, Dániel; Pásztor, György (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2023)
Kísérletünkben az öko és kis gazdaságokban, házikertekben egyre inkább terjedő alternatív növényvédelmi technológiákat vizsgáltuk paradicsom kultúrában: a különböző talajtakaró anyagokat és a Pythium oligandrum tartalmú Polyversum nevű biofungicidet, összevetve hagyományos mechanikai gyomszabályozással és az integrált termesztésben használt fungicidekkel. A talajtakaró anyagok közül az agroszövet és a szalma volt perspektivikus, míg a fűnyesedék még kétszeri kijuttatás esetén sem. A vizsgált biofungicid használatával nem értük el a kívánt hatást, míg az integrált növényvédelmi technológia szignifikánsan növelte a termés mennyiségét a kezeletlen kontrollhoz képest.
Keywords: paradicsom; talajtakarás; gyomszabályozás; Polyversum; biofungicid