Impact of soot pollution on radiation and water balance characteristics in maize - Illés, Bernadett; Anda, Angéla; Soós, Gábor (GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 2016)
Kutatásunk során kukorica növényt szennyeztünk légköri eredetű korommal (black carbon, BC) szabadföldi körülmények között. Vizsgálataink kiterjedtek az alapvető növény növekedés-fejlődési mutatók (levélfelület-index (LAI)) mellett a növény sugárzásháztartására és vízháztartására. Vízháztartási méréseink során az evapotranszspirációt, a sugárzásháztartási jellemzők közül az albedót, mely a különböző felszínek sugárzás visszaverő képességét mutatja, a nettó sugárzási egyenleget, mely szoros összefüggésben van az albedó alakulásával, a látens és szenzibils hőt vizsgáltuk, melyek segítségével a párolgásról és az állományban maradt energiáról kaptunk információt. Kutatásunk egyedisége a közlekedésből származó koromszennyezés hatásának szimulálása volt, mely során a nem laboratóriumi körülmények közötti kölcsönhatások megfigyelésére összpontosítottunk.
Keywords: evapotranszspiráció; albedó; korom; kukorica